Ενστάσεις φέρνει το καθεστώς εργοδοσίας των 300 αστυφυλάκων για την Πράσινη Γραμμή

ΣΑΚ και ΙΣΟΤΗΤΑ διαφωνούν με την 28μηνη σύμβαση και ζητούν μόνιμο προσωπικό.

Two men cylce along a row of razor wire along the southern side of a U.N buffer zone that cuts across the ethnically divided Cyprus, during sunset near village of Astromeritis, Tuesday, March 9, 2021. The government of ethnically split Cyprus has come under fire over a decision to lay razor wire along a section of a U.N. controlled buffer zone it said is needed to stem migrant inflows from the island's breakaway north, with critics charging that the "ineffective" scheme only feeds partitionist perceptions amid a renewed push resume dormant peace talks. (AP Photo/Petros Karadjias)

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Σοβαρές αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μελών της Αστυνομίας προκαλούν οι κανονισμοί πρόσληψης 300 ειδικών αστυνομικών με 28μηνη σύμβαση, με όρους εντολής, την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών δια μέσου της πράσινης γραμμής.

Μιλώντας μετά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους ανέφερε ότι ο ΣΑΚ, πρώτος ανησυχεί και θέλει συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ωστόσο όχι με μη μόνιμες λύσεις.


Πρότεινε την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών μέσω της πλήρωσης των κενών θέσεων στην Αστυνομία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αστυνομικού Συνδέσμου Ισότητα Νίκος Λοιζίδης ανέφερε ότι τα κενά στα σώματα της αστυνομίας δεν μπορούν να συμπληρωθούν με συμβασιούχους. Ζητούν, όπως είπε, την πρόσληψη μονίμων ειδικών αστυφυλάκων οι οποίοι θα μπορούν μέσα σε ενάμιση μήνα μετά την εκπαίδευση τους να αναλάβουν καθήκοντα.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δίδει τη δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας, με την έγκριση της υπουργού Δικαιοσύνης, να προσλαμβάνει για το σκοπό αυτό με σύμβαση ειδικούς αστυνομικούς, αρχικά για δεκαοκτώ μήνες και στη συνέχεια για άλλους δέκα.


Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα ικανοποιηθούν κάποιες θέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα της σύστασης της ομάδας επιτήρησης σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.   Είναι επιβαλλόμενο, πρόσθεσε, να υπάρξει επιτήρηση της Πράσινης γραμμής, καθώς είναι συμβατική υποχρέωση της Δημοκρατίας, έναντι της ΕΕ .

Εξόχως πολιτικό ζήτημα             

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής νομικών Νίκος Τορναρίτης τόνισε την μεγάλη πίεση όσον αφορά την έλευση παράτυπων μεταναστών και όπως είπε, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να απαντηθούν σύντομα οι ερωτήσεις των βουλευτών.


Ταυτόχρονα κάλεσε τους βουλευτές να εξετάσουν το θέμα  με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και οι επιλογές που θα γίνουν πρέπει, είπε, να ανταποκρίνονται σε αυτή την αναγκαιότητα.  Πρέπει, πρόσθεσε, τα κριτήρια να είναι αρκούντως αυστηρά για να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα στο μέλλον, πόσων μάλλον όταν αυτοί οι άνθρωποι θα οπλοφορούν.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή Νομικών αναμένεται να εγκρίνει σύντομα, αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ για συζήτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, της νέας διαδικασίας πρόσληψης στην Αστυνομία, καθώς καταγγέλλονται νέες αδικίες σε βάρος υποψηφίων.


Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε ενίσχυση του ρυθμού και του τρόπου που γίνονται απελάσεις.

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στο θέμα αντιμετώπισης των διακινητών τόνισε ο Πρόεδρος των οικολόγων σημειώνοντας παράλληλα το ότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις στην Αστυνομία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.