Ενστάσεις για την ενημέρωση του θύματος για την αποφυλάκιση του παιδεραστή

Ενστάσεις σε πολλές πρόνοιες από όλες τις κρατικές υπηρεσίες και ανεξαρτητους θεσμούς εκφράστηκαν στην πρόταση νόμου του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη με την οποία προβλέπεται η ενημέρωση του θύματος για τη λήψη απόφασης για αποφυλάκιση επ’ αδεία και αν το Συμβούλιο κρίνει σωστό, να καλέσει τα θύματα να εκφράσουν την άποψη τους.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε με αφορμή την πρόσφατη αποφυλάκιση του καταδικασθέντα για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκου, μετά από χάρη από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εισήγηση του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε διαφωνίες επί των προνοιών της πρότασης εξέφρασαν τόσο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του κράτους, όσο και το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ο θεσμός της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, που προνοούν την προετοιμασία του θύματος για το γεγονός ότι ο θύτης θα αποφυλακιστεί και αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η πρόταση νόμου περιέχει πρόνοιες που θεωρούνται θετικές, αλλά και πολλές που χρειάζονται μεγάλες τροποποιήσεις, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την εκ των προτέρων ενημέρωση του θύματος για την αποφυλάκιση του θύτη.

Υπενθύμισε ότι από το 2014 ο Υπ. Δικαιοσύνης είχε εκφράσει πρόθεση για εκ του μηδενός μεταρρύθμιση στους κανονισμούς των φυλακών, κάτι που δεν έγινε, ή όσα έγιναν ήταν αποσπασματικά.

Διαφωνία με την πρόταση εξέφρασε και ο Γιάννης Πολύχρόνης πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων σημειώνοντας ότι στην απόφαση του το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως επ’ αδεία δε λαμβάνει μόνο το αδίκημα που διαπράχθηκε, αλλά και η αναμορφωτική του πορεία, η διαγωγή του κατά τη διάρκεια της ποινής και αν άλλαξε ο χαρακτήρας του μέσα από τη συμμετοχή του σε διάφορα αναμορφωτικά προγράμματα.

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα το συμβούλιο στο να ανατρέξει στα γεγονότα της διάπραξης του αδικήματος μετατρέποντας τη διαδικασία της απόφασης για αποφυλάκιση σε επανάληψη της δίκης για το αδίκημα.

Ο ίδιος ο κ. Περδίκης που κατέθεσε την πρόταση, σημείωσε ότι η πρόταση του δεν προνοεί την υποχρεωτική λήψη υπόψη της θέσης του θύματος, αλλά αυτό να γίνεται αν το κρίνει αναγκαίο το ίδιο το Συμβούλιο, κάτι που ήδη περιλαμβάνεται στο νόμο για τη λειτουργία του Συμβουλίου.

Σημείωσε επίσης ότι στόχος της πρότασης του είναι η υποχρεωτική ενημέρωση του θύματος για το ότι ξεκίνησε η διαδικασία αποφυλάκισης κάποιου κατάδικου.

Ο κ. Περδίκης ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα καταθέσει πρόταση νόμου στην Ολομέλεια, ώστε να καταργούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας που ενέκρινε η Βουλή τον περασμένο Μάιο με την οποία παρέχεται σήμερα το δικαίωμα σε φυλακισμένο –κατά τον υπολογισμό του ημίσεως της ποινής του όπου και δικαιούται να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση επ’ αδεία– να επωφελείται από τη μείωση της ποινής του που έχει εξασφαλίσει από τη Διεύθυνση των Φυλακών για λόγους επίδειξης καλής διαγωγής και εργατικότητας.

Παράλληλα, καταργείται το δικαίωμα του φυλακισμένου να επωφελείται από μείωση της ποινής που αναμένεται να εξασφαλίσει στο μέλλον από τη Διεύθυνση των Φυλακών για τους ίδιους λόγους.

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ ζήτησε την εγγραφή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέματος για την παραβίαση της συνθήκης Λανζαρότε που προβλέπει την ενημέρωση του θύματος σεξουαλικού αδικήματος όταν ο θύτης πρόκειται να αποφυλακιστεί.

Παράλληλα το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία θα προβλέπεται η ανάγκη έκδοσης διατάγματος με το οποίο ο καταδικασθέντας σεξουαλικού αδικήματος να τίθεται υποχρεωτικά υπό την επίβλεψη της αρχής εποπτείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy