Αποδείξεις ζήτησε ο Ομπάμα από Ερντογάν για έκδοση Γκιουλέν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις εάν επιθυμεί την έκδοση του Μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι είπε στον Ταγίπ Ερντογάν πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την δημοκρατικά εκλελεγμένη κυβέρνησή του και ότι οποιεσδήποτε αναφορές ότι η Ουάσινγκτον είχε προηγούμενη γνώση της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησής του είναι παντελώς εσφαλμένες.

ΚΥΠΕ


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενταση μεταξύ Τουρκίας – Γερμανίας λόγω Γκιουλέν 

Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας προκαλεί η άρνηση του Βερολίνου να θέσει περιορισμούς στα ιδρύματα της κοινότητας Γκιουλέν στη χώρα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη “Χουριέτ”, η Άγκυρα ζήτησε από το Βερολίνο να κινηθεί εναντίον των δραστηριοτήτων του Φετουλάχ Γκιουλέν, ωστόσο η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας αποτελεί και η παρουσία του εισαγγελέα Ζεκερία Οζ στο Βερολίνο, του οποίου η Άγκυρα ζητά την έκδοση. Ήταν ο εισαγγελέας που διοργάνωσε τις συλλήψεις εντός της τουρκικής κυβέρνησης της 17ης και 25ης Δεκεμβρίου για διαφθορά.

Στην Ουάσινγκον την ερχόμενη βδομάδα Τούρκοι Υπουργοί για τον Γκιουλέν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνουν την ερχόμενη βδομάδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ με τον Υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά για να συζητήσουν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber.

Με τον αρχηγό της ΜΙΤ συναντάται ο Ερντογάν

Στο μεταξύ με τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν συναντάται αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση ξεκίνησε στο προεδρικό μέγαρο στις 17.55. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στον Αζ Τζαζίρα ότι υπήρξαν αδυναμίες στην ΜΙΤ την ημέρα της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Ερντογάν: Ευτελείς οι τύποι της Πενσιλβανίας

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στο προεδρικό ότι «αυτοί στην Πενσιλβανία χωρίς αιδώ ακόμη προσβάλλουν αυτό το έθνος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή η πορεία του λαού πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να γίνει η τελευταία ανακοίνωση.

Το “μυστικό του ενός δολαρίου” των πραξικοπηματιών αποκαλύπτει η Χουριέτ 

Σε μια άλλη εξέλιξη, από ένα δολάριο βρέθηκε στις τσέπες κάποιων πραξικοπηματιών, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Τουρκία, τα οποία εκτιμάται ότι τους τα έδωσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν για καλή τύχη.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας “Χουριέτ”, η οποία γράφει για το “μυστικό του ενός δολαρίου”, τα δολάρια που βρέθηκαν στην κατοχή στρατιωτικών και επιχειρηματιών που συνελήφθησαν ήταν της σειράς `F`, `C` και `J`.

Εκτιμάται ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν είτε τους τα έστειλε είτε τους τα έδωσε όταν τον επισκέφθηκαν στην Πενσιλβανία. Η σειρά που αρχίζει από `F` εκτιμάται ότι δόθηκε στα μέλη υψηλής βαθμίδας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy