Ένταση σε διαμαρτυρία ομάδας αλλοδαπών στη Μενόγεια που εθελούσια ζήτησαν να επαναπατριστούν

Υπουργός Εσωτερικών – Τελετή παράδοσης προσφυγικών οικιστικών μονάδων εκ μέρους της Δημοκρατίας της Πολωνίας Κέντρο Φιλοξενίας, Μενόγεια, Κύπρος Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής παραλαμβάνει από την Πρέσβειρα της Πολωνίας κα Irena Lichnerowicz Augustyn, δωρεά από τη Δημοκρατία της Πολωνίας -ως κίνηση αλληλεγγύης- που αφορά σε προσφυγικές οικιστικές μονάδες για τις ανάγκες του νέου Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες». // Interior Minister – Ceremony of handing over refugee housing units by the Republic of Poland Reception Center, Menogeia, Cyprus The Minister of Interior, Mr Nicos Nouris, receives from the Ambassador of Poland, Ms Irena Lichnerowicz Augustyn, a donation from the Republic of Poland - as an act of solidarity- concerning refugee housing units for the needs of the new Reception Centre for Applicants of International Protection “Limnes”.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί, ομάδα 22 αλλοδαπών που διαμένει στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μεννόγεια, που υποστηρίζει ότι καθυστερούν οι διαδικασίες για εθελούσιο επαναπατρισμό στη χώρα τους.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χάρης Χατζηγιασεμή, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας «σήμερα το πρωί άρχισε εκ νέου διαμαρτυρία αριθμού αλλοδαπών που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μεννόγεια. Στη σκηνή μετέβησαν μέλη της Αστυνομίας και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για επίλυση του θέματος».

Πρόσθεσε πως «την περασμένη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αντίδρασης στο Κέντρο Φιλοξενίας από ομάδα αλλοδαπών, γύρω στα 22 άτομα, οι οποίοι ζητούσαν να ενημερωθούν μέχρι που βρίσκονταν οι αιτήσεις τους για εθελούσιο επαναπατρισμό στη χώρα τους. Η ομάδα αλλοδαπών υποστηρίζει πως καθυστερεί η διαδικασία για εθελούσιο επαναπατρισμό τους».

Σημείωσε πως «εξηγήθηκε στην ομάδα πως την Τρίτη, δηλαδή σήμερα 6 Σεπτεμβρίου θα τύγχανε ενημέρωσης πότε τελικά θα μπορούσε να αναχωρήσει για τη πατρίδα τους. Ωστόσο γύρω στις 18.30 το απόγευμα της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου, η ομάδα πραγματοποίησε εκ νέου εκδήλωση διαμαρτυρίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να αρχίσουν να ρίχνουν πέτρες και να σπάζουν διάφορα πλαστικά αντικείμενα».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιασεμή «κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι αλλοδαποί έβαλαν φωτιά σε δύο αντίσκηνα στα οποία φιλοξενούνται. Στο σημείο κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ωστόσο οι αλλοδαποί δεν επέτρεψαν στους άνδρες της Δύναμης να πλησιάσουν το χώρο για να σβήσουν τη φωτιά».

Τελικά, συνέχισε «τα μέλη της Πυροσβεστικής αναγκάστηκαν να κάνουν ρίψεις νερού από μακρινή απόσταση με αποτέλεσμα οι φωτιές να σβήσουν».

«Στη σκηνή μετέβησαν και μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας και οι αλλοδαποί συζήτησαν το πρόβλημα, που όπως ισχυρίζονται αντιμετωπίζουν, με μέλος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που μετέβη στη περιοχή», είπε.

Ο κ. Χατζηγιασεμή ανέφερε επίσης πως «όπως εξηγήθηκε στους αλλοδαπούς η διαδικασία για επαναπατρισμό τους θα ολοκληρωθεί και μέχρι το τέλος της εβδομάδας όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.