Ένταση στο βόρειο Κόσοβο, παρεμβάσεις ΕΕ και ΗΠΑ για αποκλιμάκωση

Τεταμένη είναι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου εκατοντάδες Σέρβοι παραμένουν έξω από τα δημαρχεία τεσσάρων πόλεων ζητώντας να αποχωρήσει η αστυνομία από τα κτήρια και να επιτραπεί η είσοδος στους υπαλλήλους.

Στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ιταλία έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς για να αποφευχθούν συμπλοκές. Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι από τον οποίο ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα πυροδοτήσουν την ένταση. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόνεβιερ, συναντήθηκε το μεσημέρι με την Πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμανι και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ είχε συνάντηση με δύο από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους. Οι άλλοι δύο που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα του ‘Αλμπιν Κούρτι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Τζέφρι Χόνεβιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες δημοτικές εκλογές στον βορρά του Κοσόβου.

Την ανησυχία της για την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου εξέφρασε η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ενώ ο Υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσιβιτς ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη των μονάδων του σερβικού στρατού στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Η νέα κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά, για να διαλύσει συγκέντρωση των Σέρβων που εμπόδιζαν την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους. Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων. Η προσέλευση στις κάλπες σ’ αυτές τις εκλογές δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy