Εντάσσονται ακριβά αντιπηκτικά φάρμακα στο ΓεΣΥ – Προσοχή στην αποφυγή παράλληλης διάθεσης φαρμάκων λέει ο ΟΑΥ

Την ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην δημιουργηθεί παράλληλο σύστημα διάθεσης φαρμάκων, μεταξύ ΟΑΥ και υπουργείου υγείας, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Ανέφερε ότι αρχικά είχαν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ περίπου 1200 φάρμακα, ενώ σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε και ξεπερνά τις 2 χιλιάδες.

Είπε επίσης ότι αναμένεται ίσως και σήμερα να ανακοινωθεί η ένταξη στο ΓΕΣΥ ακόμα δυο φαρμάκων πέραν από τα τρία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Πρόκειται για ακριβά φάρμακα, ανέφερε και θα ανακοινωθούν με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Κάποια άλλα, είπε, είναι επίσης στη διαδικασία εξέτασης.


Όσον αφορά τις αντιδράσεις των προσωπικών γιατρών για τις αμοιβές τους ο κύριος Παπακωνσταντίνου είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Επισήμανε ότι ύστερα από τρία χρόνια εξοικείωσης με το σύστημα υγείας ήρθε ο καιρός να γίνουν κάποιες αλλαγές και μάλιστα, ανέφερε γιατροί κάποιοι θα δουν και αυξήσεις στις αμοιβές τους.

Στόχος, είπε, είναι η συνεχής αναβάθμιση του ΓΕΣΥ αλλά και να βοηθηθούν οι γιατροί να δίνουν λιγότερα παραπεμπτικά.

Εντάσσονται ακριβά αντιπηκτικά


Τα αντιπηκτικά φάρμακα, των οποίων το κόστος φτάνει και τα 90 ευρώ θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, αποκάλυψε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο παράλληλα συστήματα παροχής φαρμάκων στους ασθενείς. Το ένα αφορά τα φάρμακα που δίνει ο ΟΑΥ και το άλλο εκείνα που παρέχει το υπουργείο υγείας και αφορά φάρμακα που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ.

Αυτό το διάδικο σύστημα, είπε, είναι σωστό προς τα παρόν να υπάρχει από τη στιγμή που δεν είναι όλα τα φάρμακα μέσα στο ΓΕΣΥ.


Ερωτηθείς για τις ελλείψεις που επισημαίνονται από ασθενείς ο κύριος Κουλούμας τόνισε ότι κάποιες από αυτές είναι τεχνικές καθώς ένα φαρμακείο μπορεί να μην έχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο που περιλαμβάνεται στο ΓΕΣΥ. Κάποιες άλλες ελλείψεις, είπε, έχουν να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες λόγω προβλημάτων στη διεθνή αφορά.

Στόχος, τόνισε, είναι να προβλέπονται οι ελλείψεις και να γίνεται έγκαιρη αγορά των φαρμάκων. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που πρέπει να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΥ χρειάζεται ενίσχυση για να μπορεί να αντεπεξέλθει. Επίσης, ανέφερε, χρειάζεται να ενταχθούν στο σύστημα και τα καινοτόμα φάρμακα και για το σκοπό αυτό υπάρχει υπόσχεση από το κράτος ότι θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.