Εντείνεται η πίεση για κατάργηση του πέναλτι 12% – Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τις συντεχνίες

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τις συντεχνίες

 

Εντείνεται η πίεση για κατάργηση του πέναλτι 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται το 63ο έτος της ηλικίας τους.

Το ΑΚΕΛ επανάφερε το θέμα στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, καλώντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου μέτρου.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να αλλάξει με πρόταση της Βουλής, αφού χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης θα κριθεί αντισυνταγματική.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, υπέδειξε ότι το αίτημα είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει τάχιστα στην εξέταση της ενδεχόμενης τροποποίησης της νομοθεσίας, ώστε να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους και τηρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

«Πρόκειται για ένα δίκαιο και ώριμο πλέον αίτημα της κοινωνίας, το οποίο ως ΑΚΕΛ θέσαμε από το 2017, αφού έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ μέχρι και το 2080», τόνισε ο Α. Φακοντής. Υπέδειξε επίσης ότι η υλοποίηση της πρότασης για μείωση ή κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12%, καθώς και η αύξηση στις συντάξεις στο ύψος του ορίου της φτώχειας, θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, στην ενθάρρυνση της πρόωρης αφυπηρέτησης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας.

«Ως ΑΚΕΛ ενώνουμε τη φωνή μας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες το περασμένο Σάββατο βροντοφώναξαν για ακόμη μια φορά το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ και την επαναφορά του δικαιώματος για πλήρη θεσμοθετημένη σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατό, σε νομοθετικές ρυθμίσεις για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12%», τόνισε.

Ο Α. Φακοντής ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ενίσταται και διαφωνεί και σύμφωνα με ενημέρωση, ολοκληρώθηκε η αναλογιστική μελέτη και θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για μεταρρύθμιση. Απηύθυνε επίσης έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο από την κυβέρνηση με στόχο κατάργησης του πέναλτι και εξέφρασε ελπίδα ότι αυτό το αίτημα θα έχει θετική κατάληξη πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.