Έντεκα Τ/κ παραγωγοί χαλουμιού υπέβαλαν αίτηση για επιθεώρηση από το Bureau Veritas

Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις οδηγίες ΠΟΠ, έντεκα Τουρκοκύπριοι παραγωγοί χαλουμιού έχουν υποβάλει αίτηση για επιθεώρηση από το Bureau Veritas, τον οργανισμό επιθεώρησης που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως γράφει η «Κίμπρις Ποστασί», ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Ντουρσούν Ογούζ, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ολγκούν Αμτζάογλου και ο πρόεδρος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, Αλί Καματζίογλου επισκέφθηκαν την τ/κ επιχείρηση «Gülgün Süt Mamulleri Ltd.», η οποία ολοκλήρωσε τη διαδικασία πιστοποίησης για την παραγωγή χαλούμι ΠΟΠ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Ογούζ ανέφερε ότι η εξαγωγή χαλλουμιού με ΠΟΠ έχει τρία σκέλη, το πιστοποιητικό που λαμβάνεται για την παραγωγή σύμφωνα με το ΠΟΠ, την εξάλειψη των ζωικών ασθενειών και την προσαρμογή των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων με ορισμένα πρότυπα. Σύμφωνα με τον κ. Ογούζ έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξάλειψη των ζωικών ασθενειών (Brucella), με το ποσοστό να έχει μειωθεί στο 0,11%. Ο νέος στόχος είναι να μηδενίσουν το ποσοστό των ασθενειών μέχρι το τέλος του 2023.

Ο κ. Ογούζ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ΠΟΠ, 11 γεωργικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για επιθεώρηση στο Bureau Veritas, τον φορέα επιθεώρησης.

Ο κ. Ογούζ ανέφερε ότι η παραγωγή γάλακτος στα κατεχόμενα είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή και για το χαλούμι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy