Έντονες αντιδράσεις στα «καυτά πρόστιμα» για οδικές παραβάσειςΈντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν χθες στην Κοιν. Επιτροπή Μεταφορών για τα ύψη των ποινών για τις οδικές παραβάσεις, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο, είναι εξαντλητικές.

Εκφράστηκε η άποψη ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι η ανικανότητα επαρκούς αστυνόμευσης και η ανεπάρκεια του κράτους. Έτσι αναμένονται αρκετές τροποποιήσεις, παρά το γεγονός ότι η γενικότερη φιλοσοφία αύξησης των ποινών βρίσκει σύμφωνους τους βουλευτές. Σύμφωνα με τους βουλευτές, πρέπει να υπάρξει τροποποίηση σε αρκετά σημεία των νομοσχεδίων φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ορισμένες ποινές τετραπλασιάζονται. Σοβαρές σκέψεις γίνονται και για κλιμάκωση των ποινών.

Σε κάθε επανάληψη παραπτώματος που θα υποπέσει κάποιος εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων, να πολλαπλασιάζεται η ποινή. Η Ένωση Δήμων πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει και διαφορετική ρύθμιση όταν υπάρχει συνδυασμός παραβάσεων. Επιπρόσθετα, ως σημαντικό μέτρο για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, χαρακτηρίστηκε η τοποθέτηση καμερών στους δρόμους. Ως πρώτιστο, χαρακτηρίστηκε η καλλιέργεια οδικής συνείδησης και κουλτούρας, κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από τη διαπαιδαγώγηση από παιδική ηλικία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά την αυστηρή επιβολή ποινών που προβλέπεται εντός των επτά σχετικών νομοσχεδίων, υπάρχουν πολλά σημεία αδιευκρίνιστα. Εκπρόσωπος των οδηγών ταξί εξέφρασε τη βούληση να παραδώσει την επαγγελματική του άδεια και να εργαστεί παράνομα, αν περάσουν οι εξαντλητικές αυτές ποινές. Σημείωσε ότι αυτό προτίθενται να κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες, αφού οι σημερινές ποινές είναι ικανοποιητικές.

Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι αστυνόμευση. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου σημείωσε την ανάγκη να δοθούν περισσότερα εργαλεία στην Αστυνομία. Όπως ανέφερε, η οργάνωση έχει ήδη προτείνει ώστε να μπορεί να γίνεται καταγγελία παραβάτη μόνο με φωτογραφία. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας υπέδειξε ότι η δύναμη δεν φέρει ολόκληρο το μερίδιο ευθύνης, αλλά μερίδιο φέρουν και οι δήμοι. Σημείωσε ότι σήμερα η Αστυνομία βρίσκεται ήδη στα μείον 600 άτομα προσωπικό. Το ΑΚΕΛ σημείωσε την ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα αλλά και κατασταλτικά, προτείνοντας την ένταξη στα αναλυτικά προγράμματα μαθημάτων για τη διαμόρφωση οδικής συνείδησης. Σχετικά με την αύξηση των ποινών θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη αναλογικότητας, λαμβάνοντας υπόψιν τον μέσο μισθό στην Κύπρο. Μάλιστα υποδεικνύει ότι πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο και επιτέλους να τοποθετηθούν οι κάμερες φωτοεπισήμανσης τις οποίες εδώ και μία δεκαετία αναμένουμε να θέσει σε λειτουργία το κράτος.

Γιάννης Κακαρής