Έντονες πιέσεις στους μισθούς – Πρωταθλήτρια η Κύπρος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ

– Ανάλυση για τις επιπτώσεις σε 18 τομείς της οικονομίας

 

Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με έντονες πιέσεις στους μισθούς και τα ωφελήματά τους, αλλά και με την αβεβαιότητα η οποία επικρατεί ευρύτερα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια αφού οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 2,4% σε διάστημα ενός έτους (από το πρώτο τρίμηνο του 2020 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021). Αντίθετα, την ίδια περίοδο ο μέσος όρος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,6%.

Ο τομέας στον οποίο οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, αφού οι μισθοί μειώθηκαν κατά 22,1%. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ οι μισθοί στον υπό αναφορά τομέα αυξήθηκαν κατά 6,1%.

Σημαντικές απώλειες έχουν υποστεί επίσης οι εργαζόμενοι στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες, αφού οι μισθοί μειώθηκαν κατά 8,2% (ΕΕ: +2,2%), καθώς και στον τομέα των λοιπόν δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών, αφού οι μισθοί μειώθηκαν κατά 6% (ΕΕ: +4,4%). Ακόμη, στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης οι μισθοί μειώθηκαν κατά 4,2% (+0,6%), ενώ στη μεταποίηση οι μισθοί μειώθηκαν κατά 1,6% (ΕΕ: +2%). Επιπρόσθετα, στις κατασκευές οι μισθοί μειώθηκαν κατά 1,1% (ΕΕ: +2,7%), ενώ στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο μειώθηκαν κατά 0,8% (ΕΕ: +3%). Επίσης, στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες οι μισθοί μειώθηκαν κατά 1,3% (ΕΕ: +1,2%), ενώ στην εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 0,4% (ΕΕ: +1,5%). Ακόμη στον τομέα ο οποίος περιλαμβάνει τις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία οι μισθοί μειώθηκαν κατά 1,6% (ΕΕ: +8,3%), ενώ στα ορυχεία και τα λατομεία οι μισθοί παρέμειναν αμετάβλητοι (ΕΕ: +4,1%).

Δηλαδή σε 11 από τους 18 τομείς της οικονομίας για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Κύπρο σημειώθηκαν μειώσεις μισθών, ενώ στην ΕΕ υπήρξαν αυξήσεις.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων τους, είναι αντιμέτωποι και με κρούσματα ακρίβειας (βλέπε κάτω).

Προτάσεις ΑΚΕΛ για άμεση στήριξη των εργαζομένων

Το ΑΚΕΛ, με αφορμή τις νέες έντονες πιέσεις, έχει επαναφέρει τις προτάσεις τους για στήριξη των εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει μεταξύ άλλων τη συνέχιση των ειδικών σχεδίων, την κατοχύρωση κατώτατου μισθού και άλλων βασικών δικαιωμάτων, κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, λήψη μέτρων για το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών και άλλες μορφές απασχόλησης που οδηγούν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, προώθηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής κ.τ.λ. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει το διάλογο σε μεταγενέστερο στάδιο, θέτοντας ως ορόσημο τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 5% (σ.σ.: δεν αναμένεται να επιτευχθεί σύντομα).

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy