Έντονη ανησυχία για αύξηση της ανεργίας μετά το τέλος των έκτακτων σχεδίων στήριξης

Η πιθανότητα αύξησης της ανεργίας μετά τη λήξη των έκτακτων σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ανησυχεί την Υπουργό Εργασίας.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, εκτίμησε ότι με βάση τα σχέδια δεν θα γίνουν απολύσεις τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Σημείωσε ότι η προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται εκτός από το θέμα της ανεργίας και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις μισθών.

Η Υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο προς της επιχειρήσεις, προειδοποιώντας ότι δεν θα τύχουν επιδότησης η στήριξης στο μέλλον εάν προχωρήσουν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο μια επιχείρηση που έτυχε επιδότησης και στήριξης από τα έκτακτα σχέδια κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας να προβεί σε απολύσεις προσωπικού.

Η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας, διεξαγάγει διάλογο με ειδικές κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων, χωρίς εργοδοτούμενους για τους οποίους το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εξαγγελθούν έκτακτα σχέδια.

Όπως εξήγησε πρόκειται για 815 πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες αστικών ταξί και δεν δικαιούνταν να ενταχθούν στα σχέδια για στήριξη επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό, φωτογράφους που εργάζονται μόνοι σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις, ξεναγούς που δραστηριοποιούνται επίσης στον ξενοδοχειακό τομέα και εργάζονται χωρίς υπαλλήλους.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αναμένεται ότι θα εκπονηθούν κα νέα σχέδια για στήριξη της ανεργίας για τα οποία χρειάζεται η έγκριση από την Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αφού θα αντληθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό κοινοτικό ταμείο, είπε η Υπουργός.

Τα χρήματα αυτά, είπε, θα δοθούν σε επιχειρήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό.

Αναμένεται όπως είπε μέχρι το τέλος του μήνα να ανακοινωθεί η έναρξη των αιτήσεων, ώστε μετά την έγκριση που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση να αρχίσουν οι επιδοτήσεις με τον νέο χρόνο, για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 2020 και Ιανουάριο Φεβρουάριο του 2021.

Δόθηκαν όπως ανέφερε ακόμα οδηγίες προς την Αρχή Ανάπτυξης Δυναμικού για να προετοιμάσει νέα σχέδια που θα αφορούν στήριξη των νέων κάτω των 29 ετών, για μακροχρόνια άνεργους και για το σκοπό αυτό θα δαπανηθεί ένα κονδύλι ύψους 12 με 15 εκατ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά στην στήριξη των προηγούμενων περιόδων η Υπουργός σημείωσε ότι σήμερα μέχρι το απόγευμα αναμένεται ότι θα καταβληθούν τα έκτακτα επιδόματα της τέταρτης φάσης στις επιχειρήσεις για να τα καταβάλουν στους μισθωτούς.

Σημείωσε επίσης ότι δαπανήθηκαν 99 εκατομμύρια από τα 100 που εγκρίθηκαν για τις απευθείας στήριξη αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων με την εφάπαξ χορηγία.

Πηγή: Διάλογος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.