Έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία λόγω του δικτύου 5G

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν στη δημόσια υγεία από τη χρήση του δικτύου 5G συζητήθηκαν χθες σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Υγείας και Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι επιστήμονες ανέφεραν στην Επιτροπή ότι οι ακτινοβολίες από τις κεραίες προκαλούν κρούσματα καρκίνου, ενώ για να δουλέψει το σύστημα 5G θα πρέπει η κεραία να είναι σε απόσταση 100 μέτρων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Το Υπουργείο Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων άρχισε τη δημόσια διαβούλευση για το θέμα της εγκατάστασης του δικτύου 5G και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, πρέπει να δοθεί αδειοδότηση σε εταιρείες μέχρι το 2020, ενώ μέχρι και το 2025 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Ανάγκη για ανεξάρτητη έρευνα Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου εξέφρασε την ανάγκη να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα για τους κινδύνους στην υγεία των πολιτών. «Πρέπει όταν προχωρούμε σε αδειοδοτήσεις τέτοιων αναπτύξεων να λαμβάνεται υπόψη η υγεία των πολιτών και οι ανησυχίες τους», είπε, προσθέτοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ως πιθανό αίτιο πρόκλησης καρκίνου. Ανέφερε ότι άρχισε στην Κύπρο η πιλοτική εφαρμογή του 5G, κάνοντας λόγο για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Είπε ακόμη ότι όλοι μιλούν για γκρίζες ζώνες με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Τέλος, ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε σε δηλώσεις του ότι «η οποιαδήποτε τεχνολογική ανάπτυξη, η οποία είναι αναγκαία και απαραίτητη, θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με μέτρο, έτσι ώστε να υπάρχει κυρίως η προστασία της υγείας των πολιτών». «Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων γι’ αυτό ακριβώς και απαιτείται να λαμβάνονται πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνολογίας εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε αυτοί οι κίνδυνοι να ελαχιστοποιούνται», είπε. Είναι κάτι, πρόσθεσε, «που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από την κυπριακή πολιτεία», σημειώνοντας ότι «πρώτα και πάνω από όλα προέχει η υγεία των πολιτών». Είπε επίσης ότι θα πρέπει να τεθεί ένα θεσμικό πλαίσιο περιορισμού των κινδύνων και στη συνέχεια να γίνει μια σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γεώργιος Προκοπίου, είπε ότι η Επιτροπή εξέτασε ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά άμεσα την υγεία των πολιτών όσον αφορά τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του δικτύου 5G.

«Δυστυχώς έχουμε ακούσει σήμερα από επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, που έχουν κάνει μελέτες και έρευνες, ότι πολλαπλασιάστηκε η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου λόγω της έκθεσης σε ένα ηλεκτρονικό νέφος, το οποίο δημιουργείται από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, οι συνδέσεις wifi κ.λπ.» είπε.

Ο πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής της τεχνολογίας του 5G στην Κύπρο μέχρι να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη που να καταγράφει τις πιθανές επικινδυνότητες για την υγεία και για το περιβάλλον από τη χρήση της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Β’ Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης, Γιάννος Οικονόμου, εξέφρασε τις ανησυχίες των γονιών και κάλεσε την πολιτεία να λάβει μέτρα προφύλαξης