Έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την αστάθεια στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ

«Επανάληψη πρακτικών και λαθών του παρελθόντος ή και αδράνεια στη λήψη αποφάσεων για διορθωτικές αλλαγές θα επιβαρύνει με βαρύτατες ευθύνες την κυβέρνηση» 

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους εκφράζουν η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε σχέση με τη συνεχιζόμενη αστάθεια η οποία παρατηρείται στη διοίκηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Η ΟΣΑΚ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «ο ΟΚΥπΥ για μια ακόμη φορά και εν μέσω πανδημίας παραμένει ακέφαλος τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στις περιφέρειες Λάρνακας – Αμμοχώστου και Λευκωσίας». Αναφέρει, επίσης, ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση, έχοντας να αντιμετωπίσουν την πανδημία η οποία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, και παράλληλα πάσχει από πολλαπλά προβλήματα τα οποία αφορούν θέματα διοίκησης, οργάνωσης και εκσυγχρονισμού.

Η ΟΣΑΚ εκφράζει δημόσια την έντονη ανησυχία της καθώς για μία ακόμη φορά έχουν επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις και οι φόβοι της, όπως αναφέρει. «Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στις αρνητικές και προβληματικές καταστάσεις οι οποίες επικρατούν στη διοίκηση του Οργανισμού, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να εφαρμόσει αποτελεσματικά τη νομοθεσία για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων», αναφέρει.

«Οι οργανωμένοι ασθενείς έχουμε καλέσει ήδη εδώ και μήνες την κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να ληφθούν δραστικά μέτρα προτού η κατάσταση ξεφύγει εντελώς χωρίς να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων», προσθέτει. Η ΟΣΑΚ καλεί για μια ακόμη την Πολιτεία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Συγκεκριμένα, απαιτείται η άμεση αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ΔΣ του ΟΚΥπΥ με άτομα τα οποία διαθέτουν εμπειρία στον τομέα», σημειώνει. Κρίνει ως «εξίσου σημαντική» την ένταξη της ΟΣΑΚ στο ΔΣ του ΟΚΥπΥ. «Ταυτόχρονα αναμένεται η αναδιοργάνωση των διευθύνσεων, σωστή στελέχωσή τους, καθώς και των επιστημονικών επιτροπών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οργανωμένων ασθενών», προσθέτει.

Η ΟΣΑΚ προειδοποιεί, τέλος, ότι επανάληψη των πρακτικών και λαθών του παρελθόντος ή και αδράνεια στη λήψη αποφάσεων για διορθωτικές αλλαγές, θα επιβαρύνει με βαρύτατες ευθύνες την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε, μιλώντας στον «Άστρα», ότι «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές». Ο Οργανισμός είναι σχεδόν ακέφαλος, ανέφερε για να προσθέσει ότι στα τρία χρόνια λειτουργίας του ΟΚΥπΥ υπήρξαν τρεις πρόεδροι του ΔΣ και δύο εκτελεστικοί διευθυντές. Επίσης, ο κ. Κούμας διερωτήθηκε πού υπήρξε εκσυγχρονισμός στα δημόσια νοσηλευτήρια, λέγοντας ότι γιατροί γυρεύουν γραφεία, την ώρα που η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ μένει σε πολυώροφο κτίριο. Τέλος, κάλεσε την Πολιτεία να απαντήσει στο πού βρίσκονται και αν θέλει τελικά δημόσια νοσηλευτήρια.

Από την πλευρά του Οργανισμού, ο Χαράλαμπος Χαριλάου σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ έχει τις βάσεις και θα προχωρήσει μπροστά. Επεσήμανε ότι έχει μεγάλη προοπτική και λειτουργεί ανταγωνιστικά. Σημείωσε ότι έχει πράξει πολλά στο να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας και πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥπΥ πρέπει να αφεθεί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που του παρέχει ο νόμος για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Όπως είπε, δεν είναι εύκολο να αλλάξει τα πάντα, επισημαίνοντας ότι προωθούνται έργα που έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.