Έντονη ανησυχία πολιτών για τοξικά χώματα και μπάζα στο μεταλλείο της ΦουκάσαςΑνησυχία εξέφρασε μέσα από τα μικρόφωνα του ΑΣΤΡΑ ο κάτοικος στα Κατύδατα Γιώργος Γεωργίου για τα χώματα και μπάζα που μεταφέρονται στο μεταλλείο της Φουκάσας τα οποία όπως είπε είναι μολυσμένα και τοξικά. Κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι με τις ενέργειές τους καταστρέφουν το οικολογικό σύστημα.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι από την περασμένη Παρασκευή παρατήρησαν μεγάλο αριθμό τρέιλερ που μετέφεραν χιλιάδες τόνους χώματος από τον Άγιο Μαυρίκιο που περιέχει νικέλιο, το οποίο περιέχει τοξικά στοιχεία. Επίσης είπε ότι η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα έχουν συμφωνία όπως τα μπάζα από το Καραβοστάσι και το Απλίκι μεταφέρονται στο μεταλλείο της Φουκάσας για επεξεργασία.

Ο κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε δε ότι δεν επιθυμούν το κλείσιμο του μεταλλείου αλλά να ληφθούν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας και να υπάρχουν μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Από την πλευρά της, η Χριστίνα  Νικολάου εκ μέρους του γραφείου περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για κατάργηση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η κ. Νικολάου ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες μέθοδοι για εξόρυξη των μεταλλευμάτων. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να προβαίνει σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

Υπέδειξε επίσης ότι πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.