Έντονη ανησυχιά στην ΕΕ για την εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού

epa08899494 An ambulance carrying a patient infected with COVID-19 arrives at the University Clinic for Infectious Diseases in Skopje, North Macedonia, 22 December 2020. Following a meeting with Bulgarian officials, Macedonian health minister Filce announced that Bulgaria will also donate to North Macedonia from every shipment of COVID-19 vaccines which they bought directly from the producers. EPA/GEORGI LICOVSKI

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Δρ. Καραγιάννης: Σε ψηλά επίπεδα οι κρίσιμα νοσηλευόμενοι – Τι είπε για χαλαρώσεις από 1η Φεβρουαρίου

Υπ. Υγείας: Αυστηρή σύσταση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών για rapid test σε εργαζόμενους

Την ανησυχία για την επιθετική εξάπλωση του νέου πιο μεταδοτικού στελέχους εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula Von Der Leyen, σε παρέμβασή της την Τετάρτη σε τηλεσυνάντηση της Ομάδας Επιστημονικών Εκπροσώπων της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος εκπροσωπείται από τη δρα Ζωή-Δωροθέα Πανά.

Όπως ενημέρωσε η κα Von Der Leyen, μελέτες που διενεργήθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, κατέδειξαν την επιθετική εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και εξάπλωσης του νέου στελέχους, εκτιμάται πως τις επόμενες 6-12 εβδομάδες να υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση στα κράτη μέλη.

Με στόχο τον περιορισμό και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου στελέχους, η κα Von Der Leyen διευκρίνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή στόχευση στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι χώρες μέλη της Ένωσης στη βάση επιδημιολογικών δεικτών με κοινούς επιδημιολογικούς στόχους, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι των επιβατών είναι αυξημένοι, ενώ ειδικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος πραγματοποιεί αυξημένους δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από την επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι του 2020. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών στη βάση του επιδημιολογικού τους κινδύνου που εφαρμόζεται στην Κύπρο, οι επιβάτες από όλες τις χώρες της ΕΕ οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό PCR τεστ ή να υποβάλλονται σε εξέταση κατά την άφιξή τους.

Επιπλέον, ακολουθώντας τις συστάσεις του ECDC και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον τελευταίο έναν μήνα, οι αφικνούντες από το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο τόσο κατά την άφιξή τους όσο και την 7η ημέρα από την άφιξή τους, ενώ φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτική απομόνωση εφτά ημερών.

Τέλος, στην τηλεδιάσκεψη, έγινε προς τα 27 κράτη μέλη ισχυρή σύσταση για διενέργεια μοριακής ανίχνευσης των θετικών δειγμάτων για αλληλουχία (sequencing) σε υψηλό ποσοστό από 5% μέχρι 10%. Το ECDC, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται το εγχείρημα να γίνει συντονισμένα, εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει τα κράτη με τη διαδικασία της αλληλουχίας. Η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, για να αποστέλλεται το ποσοστό του 5% των θετικών δειγμάτων για περαιτέρω διερεύνηση.