Τα προβλήματα της ΠΟΕΔ, με κυριότερο το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για διορισμό εκτάκτων εκπαιδευτικών διάρκειας 24 μηνών, τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης της ηγεσίας της Οργάνωσης με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον ΓΓ του κόμματος Αντρο Κυπριανού.

Όπως τονίστηκε μετά τη συνάντηση, ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα επιφέρει πολλά προβλήματα, τόσο ηθικά όσο και ουσιαστικά στον τομέα της εκπαίδευσης, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να δηλώνει πως το κόμμα του θα αντιδράσει έντονα σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρόταση Νόμου και ένα νομοσχέδιο που αφορούν το σχέδιο διορισμών που έχει εγκριθεί από τη Βουλή.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση Νόμου, την οποία κατέθεσε το ΔΗΚΟ, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, το κόμμα του θα την μελετήσει με προσοχή καθώς μπορεί να τύχει υποστήριξης αφού επαναφέρει ιδέες που το ΑΚΕΛ στο παρελθόν είχε στηρίξει με δικές του πρωτοβουλίες.
 
Από την άλλη, σημείωσε, το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης πρέπει να εξεταστεί επίσης προσεκτικά γιατί, όπως είπε, αν όντως περιέχει κάποιες ανησυχίες της ΠΟΕΔ τότε προκύπτουν πολύ σοβαρά προβλήματα ενώ θα πρέπει να μελετηθεί και τι προνοούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. «Θα δούμε λοιπόν και το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με ιδιαίτερη προσοχή αλλά αν περιλαμβάνει αυτά τα οποία μας έχουν αναφερθεί η δική μας θέση θα είναι αρνητική και όχι απλώς και μόνο αρνητική, αλλά θα είναι πολύ έντονη η αντίδραση που θα έχουμε», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως η ΠΟΕΔ έθεσε στη συνάντηση κάποια θέματα που συζητά η οργάνωση με το Υπουργείο Οικονομικών, και το κόμμα του θα αναμένει το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης για να τοποθετηθεί. «Ο τομέας της Παιδείας και ο τομέας της Υγείας είναι οι πιο σημαντικοί τομείς σε μια κοινωνία και το επίπεδο ενδιαφέροντος μιας Κυβέρνησης της ίδιας της Πολιτείας έναντι της Κοινωνίας, θεωρώ ότι κρίνεται και από το πόση σημασία και στήριξη παρέχουν σε αυτούς τους δύο τομείς», είπε και εξέφρασε λύπη γιατί τα τελευταία χρόνια αυτή η Κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έχει δώσει την πρέπουσα σημασία σε αυτούς τους δύο τομείς.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, αφού ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την εποικοδομητική και ουσιαστική συνάντηση, είπε πως η ανταπόκριση που βρήκε η Οργάνωση είναι πολύ θετική.
 
Ο κ. Φυλακτού είπε πως το ένα νομοσχέδιο αφορά την πρόταση για να διασφαλιστούν όλοι όσοι έχουν αθροιστική υπηρεσία είτε ως αντικαταστάτες είτε ως συμβασιούχοι στο εκπαιδευτικό σύστημα και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και η άλλη είναι μια πρόταση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η οποία δημιούργησε έντονους προβληματισμούς. Αυτό το νομοσχέδιο, όπως εξήγησε, αναφέρεται σε 24μηνο και μόνο διορισμό εκπαιδευτικών κάτω από το καθεστώς του συμβασιούχου, δηλαδή δεν θα διορίζεται κανένας που θα συμπληρώνει 24 μήνες με σύμβαση.
 
Όπως είπε, αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή του όλου συστήματος διορισμών και μια παραδοξότητα σε ό,τι αφορά και την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το νέο σύστημα διορισμών, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθεί η ΠΟΕΔ. «Πέραν από την όποια ηθική έχει αυτό το ζήτημα, έχει και πάρα πολλές εκπαιδευτικές παρενέργειες», είπε.
 
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε πως με βάση το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, ένας έκτακτος θα μπορεί να διοριστεί στο δημόσιο ως εκπαιδευτικός μόνο για 24 μήνες ώστε να μην αποκτά δικαιώματα υπαλλήλου αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει πως αυτοί που θα παρακαθίσουν το Νοέμβριο σε εξετάσεις και ιδιαίτερα στη Δημοτική Εκπαίδευση, θα διοριστούν μόνο για δύο χρόνια και στη συνέχεια δεν θα μπορούν να επαναδιοριστούν.
 
Σε σχέση με τα οικονομικά θέματα τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Φυλακτού είπε πως έχει τεκμηριωθεί γιατί τίθενται τη συγκεκριμένη στιγμή και η Οργάνωση αναμένει τη στήριξη και του ΑΚΕΛ και των άλλων κομμάτων. Αυτά τα ζητήματα θα τεθούν σε συνεργασία, όπως είπε, και με τις άλλες δύο εκπαιδευτικές Οργανώσεις.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την Πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ, ο κ. Φυλακτού είπε πως περιλαμβάνει παράταση του χρονοδιαγράμματος για ύπαρξη δύο καταλόγων στο νέο σύστημα διορισμών για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή αντί να ολοκληρωθεί η διαδικασία το 2027 να ολοκληρωθεί το 2028. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει τη διασφάλιση των εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει αθροιστικά υπηρεσία 30 μηνών, είτε ως αντικαταστάτες είτε ως συμβασιούχοι.