Εντονη δημόσια παρέμβαση του προέδρου Τραμπ προς τον Ταγιπ Ερντογάν για αποφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον

Έντονα αντέδρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη νέα αναβολή μέχρι τον Οκτώβριο, της δίκης του φυλακισμένου στην Τουρκία πάστορα Αντριου Μπράνσον.

«Απόλυτη ντροπή που η Τουρκία δεν θα απελευθερώσει από τη φυλακή έναν αξιοσέβαστο Αμερικανό πάστορα, τον Άντριου Μπράνσον», γράφει ο πρόεδρος Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, κοινοποιώντας το μήνυμα στον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχει κρατηθεί όμηρος πολύ καιρό. Ο Ερντογάν πρέπει να κάνει κάτι για να απελευθερώσει αυτόν τον υπέροχο χριστιανό σύζυγο και πατέρα. Δεν έχει κάνει κανένα σφάλμα και η οικογένειά του τον έχει ανάγκη!».

Brunson-Photo
 
Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα από την αντίδραση αυτή του Αμερικανού προέδρου, στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι δημοσιογράφοι διερωτούνταν αν οι ΗΠΑ έχουν μαλακώσει τη στάση τους έναντι της Τουρκίας τελευταία, ενώ οι δικηγόροι του Μπράνσον μιλούσαν για έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την απελευθέρωσή του.
 
Σε ερώτημα με αφορμή τη χθεσινή απόρριψη από τουρκικό δικαστήριο και της νέας αίτησης αποφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, αλλά και τις φιλοφρονήσεις του προέδρου Τραμπ προς τον Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ απάντησε: «Μπορώ να σας πω ότι προφανώς ασχοληθήκαμε πολύ με την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον και με την τουρκική κυβέρνηση για την υπόθεση αυτή ειδικότερα. Δεν έχουμε δει αξιόπιστα στοιχεία εναντίον του πάστορα, ότι είναι ένοχος για τα εγκλήματα που τον κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση».

Η κ. Νάουερτ είπε πως το κατηγορητήριο εναντίον του βασίζεται σε ανώνυμες πηγές, κατηγορίες και πολλές εικασίες κι αυτό ανησυχεί την αμερικανική κυβέρνηση. «Πιστεύουμε ότι είναι αθώος. Συνεχίζουμε να καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα την υπόθεσή του με έγκαιρο, διαφανή και δίκαιο τρόπο. Μπορώ να σας πω ότι αναπληρωτής πρέσβης, Phil Kosnett, ήταν – όπως και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας – παρόντες στην ακρόαση».

Όταν δημοσιογράφος επισήμανε την απουσία στη δήλωση της εκπροσώπου, του αιτήματος για την αποφυλάκιση του πάστορα, η κ. Νάουερτ διευκρίνισε: «Πάντοτε ζητούμε την αποφυλάκιση του πάστορα. Ασφαλώς θα μας άρεσε να συνέβαινε».

Όταν ο δημοσιογράφος αναρωτήθηκε, πως γίνεται μόλις την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε στον Ερντογάν να συνεχίσει την καλή δουλειά που κάνει και πως σε σύγκριση με προηγούμενες φορές, αυτή τη φορά οι αντιδράσεις προς την Τουρκία γίνονται εξ απαλών ονύχων, η εκπρόσωπος είπε πως δεν είναι σε θέση να απαντά για τα πάντα, είτε αφορούν τον πρόεδρο Τραμπ, τον υπουργό Αμυνας κ.α. ενώ ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση.
 

andrewbrunson2_hdv
Πάντως τα τελευταία 24ωρα έχουν ενταθεί οι πληροφορίες για έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποφυλάκιση του Πάστορα Μπράνσον. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα ασκούνται έντονες πιέσεις από το Κογκρέσο και υπάρχουν νομοσχέδια που εκκρεμούν τα οποία συνδέουν την αποφυλάκισή του, καθώς και την ακύρωση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων S-400 με την παράδοση των αεροσκαφών F-35.
 
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του δικηγόρου του Μπράνσον, Jay Sekulow – ο οποίος είναι και προσωπικός δικηγόρος του Προέδρου Τραμπ- σε διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση που πραγματοποίησε την Τετάρτη μαζί με τον γιο του Jordan Sekulow, του Αμερικανικού Κέντρου Δικαίου και Δικαιοσύνης. Και οι δύο μίλησαν για έντονη διπλωματική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Σύμφωνα με τον Jay Sekolow, έχουν ληφθεί πολλαπλά μηνύματα τόσο από την αμερικανική, όσο και από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με κάποια επικείμενη δράση.

«Από σήμερα το πρωί είμαστε σε επαφή με τα γραφεία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών. Όλες οι δυνάμεις πόροι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εμπλακεί», δήλωσε ο Jordan Sekulow, προβλέποντας εξελίξεις μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες. “Αν εξασφαλίσουμε μια απέλαση, θα είναι νίκη”, πρόσθεσε ο Jordan Sekulow.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τη Δευτέρα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ και την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών Τσαβούσογλου και Πομπέο. Ωστόσο από αμερικανικής πλευράς δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ωστόσο, η έντονη δημόσια αντίδραση του προέδρου Τραμπ ίσως αποτελεί ένδειξη πως οι προσπάθειες για συμφωνία δεν καρποφόρησαν.
 
Καλά ενημερωμένες πηγές στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον, με την αμερικανική κυβέρνηση να προσφέρει ως αντάλλαγμα τον καταδικασθέντα για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν τουρκικό τραπεζίτη Hakan Attila. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η θέση της τουρκικής κυβέρνησης – όπως εκφράστηκε και με χθεσινή δήλωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου – είναι πως δέχεται να ανταλλάξει τον Μπράνσον με τον Φετουλά Γκιουλέν.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας για την επίλυση όλων αυτών των νομικών ζητημάτων και στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε ύστερα από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 4 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι “συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τα Δικαστικά και Άλλα Θέματα έλαβε χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών».

Πάντως, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι είναι αδύνατο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφασίσει να εκδώσει τον Γκιουλέν στην Τουρκία, αφού εναπόκειται στα δικαστήρια των ΗΠΑ να λάβουν μια τέτοια απόφαση, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Τουρκία που γνωρίζει καλά τις ελάχιστες δυνατότητες που υπάρχουν για απέλαση του Γκιουλέν, να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί την ανοχή της Ουάσιγκτον στο ζήτημα των S-400 και των F-35.
 
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Λευκό Οίκου, Mick Mulvaney είχε αντιδράσει στους περιορισμούς που έθεσε η Επιτροπή Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας για την παράδοση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και ζήτησε να αφαιρεθούν.

Στην επιστολή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αντιτίθεται στο λεκτικό που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητά της να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες».

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΘΚΕ)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy