Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στη Μεσόγειο μετά τη νέα τουρκική Navtex

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στη Μεσόγειο μετά τη νέα τουρκική Navtex για έξοδο του Oruc Reis καθώς και για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, υπογράμμισε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι στο 100%.

Σχολιάζοντας την έξοδο του Oruc Reis στη Μεσόγειο ο Υπουργός σημείωσε ότι:

«Είναι προφανές ότι μολονότι το τουρκικό ερευνητικό μπορεί να βγήκε από το σύστημα εκπομπής, παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Εμείς βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι:

«η πλειοψηφία του στόλου είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να βγει οπουδήποτε απαιτηθεί, τα πλοία μας τα οποία περιπλέουν σε κρίσιμες περιοχές, βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους από μέρες. Εάν απαιτηθεί, θα υπάρχει και μεγαλύτερη ανάπτυξη του στόλου. Εμείς δεν επιδιώκουμε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή, από την άλλη πλευρά η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη».
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά τη συνεδρίαση του του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε ότι η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι στο 100%. Επίσης, το τουρκικό πλοίο παρακολουθείται από αέρος και θάλασσας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Γεραπετρίτης, «η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διπλωματικά υποδεέστερη θέση», στέλνοντας συγχρόνως καθαρό μήνυμα στην άλλη πλευρά:

«Στο μέτρο που πλέον είναι καθορισμένες οι ζώνες τις οποίες η ελληνική Πολιτεία έχει να προστατεύσει κυριαρχικά, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός των ζωνών αυτών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποίοι διέπουν την έρευνα», είπε και μετέφερε την αίσθηση της ελληνικής πλευράς, ότι «θα υπάρξει ένας περίπλους του Oruc Reis και των συνοδών πλοίων, εμείς θα παρακολουθούμε, θα είμαστε εκεί, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».