Εντοπίστηκαν 11 επικίνδυνα παιδικά προϊόντα στην ΕΕ εκ των οποίων το ένα στην Κύπρο

Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX 11 παιδικά προϊόντα που εμπίπτουν στις αρμοδοδιότητες της Υπηρεσίας εκ των οποίων το ένα στην κυπριακή αγορά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωη της ΥΠΚ το προϊόν, το οποίο εντοπίστηκε την κυπριακή αγορά δεσμεύτηκε και αποσύρθηκε, είναι εκπαιδευτικό παιχνίδι σε μορφή δεινόσαυρου μάρκας Mega Creative, μοντέλο INDEX 471110, με γραμμοκώδικα 5908275167075 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Περιέχει κίνδυνο πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από το παιχνίδι.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, σύμφωνα με την ΥΠΚ, τα υπόλοιπα προϊόντα, που περιγράφονται στον πίνακα εδώ, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει περαιτέρω ότι έχει αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων και καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεση τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή από το κατάστημα από τα οποία τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να την ενημερώσουν σχετικά.

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο 2 ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονο του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (www.consumer.gov.cy), αναφέρει η ΥΠΚ, που παραθέτει για υποβολή καταγγελίας τον ίδιο σύνθεσμο και τους τηλεφωνικούς αριθμούς : Γραμμή Καταναλωτή 1429, Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22200926 / 22200925 / 22200923, Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150, Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804613, Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.