Εντοπίστηκαν ίχνη του ιού της πολιομυελίτιδας σε λύματα στη Βρετανία

Ίχνη του ιού της πολιομυελίτιδας βρήκαν επιστήμονες κατά τους τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στα λύματα του Λονδίνου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Η Υπηρεσία σήμανε μάλιστα προειδοποίηση σε εθνικό επίπεδο ανησυχώντας για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, αν και τόνισε πως ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Το επίμαχο δείγμα λήφθηκε από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στο Μπέκτον, στα ανατολικά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ιοί που συνδέονται με τη νόσο είχαν ανιχνευθεί και σε άλλα δείγματα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, αλλά πιστεύεται ότι ο ιός έχει εξελιχθεί και πλέον κηρύχθηκε «προερχόμενος εξ εμβολίου» ιός πολιομυελίτιδας τύπου 2. Είναι η πρώτη φορά από το 1984 που σχετιζόμενοι ιοί ανιχνεύονται επί σειρά μηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θεωρείται ότι ο ιός αποβλήθηκε από τον οργανισμό κάποιου ατόμου που είχε πρόσφατα εμβολιαστεί κατά της νόσου σε χώρα όπου δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, όπως στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν ή στη Νιγηρία.

Πιστεύεται ότι έχει ήδη υπάρξει μετάδοση μεταξύ λίγων ατόμων με στενή σχέση στο βορειοανατολικό Λονδίνο, δηλαδή πιθανότατα μεταξύ συγγενών.

Πλέον επείγουσες μελέτες θα επιχειρήσουν να καθορίσουν το βαθμό της μετάδοσης που μπορεί να έχει συντελεστεί.

Η σχεδόν πλήρης εξάλειψη της πολιομυελίτιδας παγκοσμίως ήταν ένα από τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα του περασμένου αιώνα. Η απειλή για παιδιά στο Ην. Βασίλειο και γενικότερα στον αναπτυγμένο κόσμο θεωρείται ελάχιστη, λόγω των παγίων εμβολιασμών.

«Ο περισσότερος πληθυσμός στη Βρετανία θα είναι προστατευμένος έναντι του ιού λόγω του εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ορισμένα άτομα παραμένουν υπό κίνδυνο», δήλωσε η επιδημιολόγος της UKHSA Δρ Βανέσα Σαλίμπα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.