Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί 1.600 φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ κατά τη 2η φάση του ΓεΣΥ έχουν συμπεριληφθεί περισσότερα από 500 νοσοκομειακά ή/και εξειδικευμένα φάρμακα, με τον ΟΑΥ και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων να εργάζονται εντατικά ώστε να επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα θεραπείας που εφαρμόζονταν πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Επίσης, όπως δήλωσε στον «Άστρα» ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Αθως Τσινωντίδης, εντός Ιουνίου θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ φάρμακα τα οποία εδώ και καιρό πολλοί δικαιούχοι αναμένουν και αφορούν είτε αιματολογικές θεραπείες είτε θεραπείες για το διαβήτη. Επίσης είπε ότι από την 1η Ιουνίου ξεκινά η παροχή φαρμάκων για αντιμετώπιση της ωχράς κυλίδας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Σε σχέση με ελλείψεις που παρατηρούνται, ο κ. Τσινωντίδης σημείωσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για όλα τα Συστήματα Υγείας, ιδιαίτερα των μικρών κρατών, οι «αγορές» των οποίων δεν είναι εμπορικά ελκυστικές», προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αυτό έχει επιδεινωθεί παγκόσμια λόγω της πανδημίας και στην Κύπρο ιδιαίτερα λόγω και του BREXIT. Βέβαια ο ΟΑΥ δεν είναι αρμόδιος για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, αλλά παρακολουθεί την επάρκεια φαρμάκων.
Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, είπε ότι μετά από τις έντονες επικρίσεις της ομοσπονδίας άρχισε η διαδικασία ένταξης φαρμάκων να γίνεται ταχύτερα. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα περιστατικά ελλείψεων. Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την παρατηρούμενη έλλειψη ή/και μη διάθεση ορισμένων φαρμάκων μέσω ΓεΣΥ θα απασχολήσουν την ερχόμενη Πέμπτη την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.
Ελένη Κωνσταντίνου
