Εντός Σεπτεμβρίου η προκήρυξη προσφορών για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-ΕλλάδαςΕντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η προκήρυξη προσφορών από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου και Ελλάδας, μετά την εξασφάλιση της προέγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την σύνδεση.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη , ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σημείωσε ότι μετά την προκήρυξη θα δοθεί ο ανάλογος χρόνος στους υποψήφιους προσφοροδότες να μελετήσουν τα κριτήρια που θα τεθούν και αναμένεται ότι η έναρξη η σύνδεσης θα είναι εφικτή από τον Μάρτιο του 2021.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι στις προσφορές που θα προκηρυχθούν θα υπάρχουν σειρά κριτηρίων προς τους ενδιαφερόμενους που θα αφορούν το χρόνο του ταξιδιού, την ηλικία και την περιβαλλοντική απόδοση του πλοίου και την πιθανότητα ενδιάμεσου σταθμού.

Σε ό,τι αφορά τα κόμιστρα, αυτά έχουν τεθεί ως ανώτατα, εξαιρουμένων των λιμενικών τελών στα €50 για αεροπορική θέση μονής διαδρομής και €80 μετ’ επιστροφής, ενώ αυτά θα αυξάνονται στα €80 ευρώ για χρήση καμπίνας μίας διαδρομής και €120 μετ’ επιστροφής.

Τα παιδιά μέχρι 24 μηνών θα ταξιδεύουν δωρεάν, ενώ από 2 έως 12 ετών θα υπόκεινται σε διαφοροποιημένα ή μειωμένα κόμιστρα.

Τα οχήματα θα κοστίζουν 75 ευρώ για τη μονή διαδρομή και 150 μετ’ επιστροφής, ενώ οι μοτοσικλέτες των επιβατών θα κοστίζουν 50 ευρώ για μονή διαδρομή και 100 μετ’ επιστροφής.

Ο κ. Υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος των λιμενικών τελών που θα επιβληθούν πάνω στα προαναφερθέντα κόμιστρα, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης του Υφυπουργείου με τα λιμάνια στα οποία θα «δένει» το πλοίο που θα εκτελεί τη γραμμή.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η εταιρία που θα αναλάβει την εκτέλεση της σύνδεσης, θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα λιμάνια Λεμεσού ή Λάρνακας ως προορισμό και όχι και τα δύο.