Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Ίκαρος» – Οι ιπτάμενοι πυροσβέστες και οι καθοριστικές βολές

Με επιτυχία στέφθηκε η άσκηση Ίκαρος του Τμήματος Δασών με εντυπωσιακές εικόνες από τα ιπτάμενα μέσα.

Η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας «ΙΚΑΡΟΣ 2020» πραγματοποιήθηκε σήμερα, από τις 9:30 το πρωί, για δύο περίπου ώρες, στο Πεδίο Βολής Αεροσκαφών του Τμήματος Δασών (Δάσος «ΠΡΟΦΑΛΙ»), πλησίον του στρατοπέδου Κόσιης. Ο σκοπός της άσκησης ήταν η βελτίωση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των πτητικών επιχειρήσεων.

X1 1 1

Την πεποίθηση ότι μετά την σημερινή πραγματοποίηση της άσκησης «ΙΚΑΡΟΣ 2020» νοιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως προς τις δυνατότητες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις μετά την μεγάλη επιχειρησιακής ετοιμότητας άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής αεροσκαφών του Τμήματος Δασών κοντά στο στρατόπεδο της Κόσιης, ο Υπουργός εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση» για την παρακολούθηση της άσκησης «που διοργανώθηκε από το Τμήμα Δασών με την συνδρομή όλων των Υπηρεσιών που διαθέτουν πτητικά μέσα. Είδαμε ότι ο συντονισμός ήταν άρτιος, οι ρίψεις ήταν ακριβής και γενικότερα μετά από αυτή την άσκηση, νοιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως προς τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος για να αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές».

X7 1 1

Πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη άσκηση ήταν προγραμματισμένη να υλοποιηθεί πριν από ένα περίπου μήνα, ωστόσο λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μετατέθηκε για να γίνει εντός Ιουνίου. Ωστόσο μας πρόλαβαν πυρκαγιές στις οποίες αποδείχθηκε και πάλι ο άρτιος συντονισμός όλων των δυνάμεων».

Ο κ. Καδής εξέφρασε «τις θερμότατες ευχαριστίες και την υπερηφάνεια» του για τον τρόπο με τον οποίο «συνεργάστηκε το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, η Εθνική Φρουρά και οι Βρετανικές Βάσεις με τη συνδρομή των οποίων καταφέραμε να περιορίσουμε τη μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στην Ακρούντα για να μην προχωρήσει και να μην επεκταθεί στο Δάσος της Λεμεσού, αλλά και για τον τρόπο που συνεργάστηκαν σήμερα για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι παρακολουθήσαμε».

X3 1 1

Ταυτόχρονα εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλους όσοι έχουν συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας για ακόμα μια χρονιά να δώσουμε τη μάχη αντιμετώπισης των πυρκαγιών και να έχουμε μια καλή θερινή περίοδο».

Ο Υπουργός Γεωργίας παρακάλεσε «το κοινό και τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αφού όπως εξήγησε «φαίνεται πως μέσα από τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ότι είναι καθοριστικός ο ανθρώπινος παράγοντας στην εκδήλωση και στην εξάπλωση των πυρκαγιών. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, τα δάση είναι η κληρονομιά μας, θα πρέπει όλοι να τα διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού και ο καθένας έχει μερίδιο ευθύνης σε αυτό».

X6 1 1

Ερωτηθείς για το θέμα της δυσοσμίας που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη Λευκωσία, ο κ. Καδής απάντησε πως «το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση. Το γεγονός ότι η δυσοσμία επεκτείνεται σε πάρα πολύ μεγάλη έκταση αποκλείει το γεγονός να προέρχεται από μια μικρή εστία, από μια κτηνοτροφική φάρμα για παράδειγμα, ενώ διερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο να προέρχεται είτε από την πράσινη γραμμή είτε από τα κατεχόμενα».

Εξήγησε πως γι’ αυτό «βρισκόμαστε σε επαφή και με τα Ηνωμένα Έθνη και μόλις υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο το Τμήμα Περιβάλλοντος θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση».

X14 1

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες» του «σε όλες τις υπηρεσίες που έχουν εμπλακεί σήμερα στην άσκηση και ιδιαίτερα στο προσωπικό αυτών των Υπηρεσιών που βοήθησαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της άσκησης. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την επιτυχή έκβαση της άσκησης από τη στιγμή που την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου άμεση ανταπόκριση, σε χρόνο μηδέν, και είναι χάρη στη γροθιά των πτητικών μέσων, που καταφέραμε να ελέγξουμε την πυρκαγιά στην Ακρούντα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεξάνδρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα πτητικά μέσα που έχει στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία «μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πάντοτε οποιαδήποτε πυρκαγιά είναι μια μάχη και τις μάχες τις δίνεις με τα μέσα που έχεις στη διάθεση σου. Σίγουρα όμως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση, για επέκταση του πτητικού μας στόλου και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

X1 1 1

Εξάλλου ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολύβιος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι «δυστυχώς φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν καταφέραμε να κάνουμε την άσκηση «Πυρσός» και αντ’ αυτού είχαμε συνεννοηθεί με το Τμήμα Δασών, να βάλουμε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ικαρος» το οποίο υλοποιήσαμε σήμερα. Ολοι είδαμε την αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων αυτά είναι η εμπροσθοφυλακή μας στον πόλεμο εναντίον των πυρκαγιών».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τις τελευταίες πυρκαγιές, αποδείξαμε ότι μπήκαμε με το αριστερό στη μάχη κατά των πυρκαγιών και διαφάνηκε ότι έχουμε τα μέσα, έχουμε το προσωπικό και τη θέληση να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα γεγονότα».

Ο κ. Χατζηβασιλείου απηύθυνε έκκληση προς όλους «να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες».

Σενάριο

Μέσα από το σενάριο της άσκησης, αρχικά απογειώθηκαν και εμπλάκησαν με την κατάσβεση της πυρκαγιάς τα τέσσερα αεροπλάνα της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών, στη βάση του σχεδίου ΙΚΑΡΟΣ 1.

 

Ακολούθως μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, στη βάση του σχεδίου ΙΚΑΡΟΣ 2, εισέρχεται  στον εναέριο χώρο της πυρκαγιάς και αναλαμβάνει καθήκοντα συντονισμού αεροσκαφών το ελικόπτερο της Αστυνομίας, ενώ στη μάχη ρίχνονται ακόμη ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, δύο ελικόπτερα Kamov 32  και δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων.

Εμπλεκόμενοι

Στην άσκηση έλαβαν μέρος τα πιο κάτω Πτητικά Μέσα Πυρόσβεσης:

  • Τμήμα Δασών – Μονάδα Πτητικών Μέσων

Τρία Αεροπλάνα Air Tractor 802F

Ένα Αεροπλάνο Thrush 550P

  • Πυροσβεστική Υπηρεσία

Δύο Ελικόπτερα Kamov 32

  • Αστυνομία Κύπρου – Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων

Ένα Ελικόπτερο Augusta Westland 139

  • Εθνική Φρουρά – 460 Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης

Ένα Ελικόπτερο Augusta Westland 139

  • Βρετανικές Βάσεις – 84 Μοίρα Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας

Δύο Ελικόπτερα Griffin

Στην άσκηση εμπλέκονται οι πιο κάτω υπηρεσίες: Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Εθνική Φρουρά, Βρετανικές Στρατιωτικές Βάσεις, Πολιτική Άμυνα, Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, Τμήμα Μετεωρολογίας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες: 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.