Εντυπωσιακό πείραμα μετατρέπει το νερό σε γυαλιστερό μέταλλο

Το μεταλλικό νερό υποτίθεται ότι μπορεί να σχηματιστεί μόνο στα κέντρα γιγάντιων πλανητών

Μπορεί να μη μετέτρεψαν το νερό σε κρασί όπως ο Ιησούς στο γάμο της Κανά, κατάφεραν όμως να το μεταμορφώσουν σε γυαλιστερό, μπρονζέ μέταλλο.

Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει στο περιοδικό Nature ότι δημιούργησε μια υγρή αλλά μεταλλική μορφή του νερού, η οποία συμπεριφέρεται ως άρι­στος αγωγός του ηλεκτρισμού, πριν τελικά επανέλθει στην κα­νονική υδάτινη μορφή του μια στιγμή αργότερα.

Θεωρητικά, τα περισσότερα υλι­κά μπορούν να γίνουν μεταλλι­κά αν συμπιεστούν σε ακραία πίεση, οπότε τα ηλεκτρόνια της εξωτερικής στοιβάδας τους απελευθερώνονται και κινού­νται ελεύθερα, όπως συμβαίνει σε ένα χάλκινο σύρμα.

Ακόμα και το υδρογόνο, το ελα­φρύτερο στοιχείο, πιστεύεται ότι μετατρέπεται σε μέταλλο κοντά στο κέντρο γιγάντιων πλανη­τών όπως ο Δίας ή ο Κρόνος. Αυτό όμως υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε πιέσεις που υπερ­βαίνουν τις 12 εκατομμύρια ατμόσφαιρες, επίπεδο που σή­μερα δεν μπορεί να επιτευχθεί στο εργαστήριο. Στη συγκεκρι­μένη όμως περίπτωση, οι ερευ­νητές κατάφεραν να δώσουν μεταλλικές ιδιότητες στο νερό χωρίς να ασκήσουν πίεση. Σκέ­φτηκαν να συνδυάσουν το νερό με αλκαλικά μέταλλα όπως το νάτριο, του οποίου τα εξωτερι­κά ηλεκτρόνια απελευθερώνο­νται εύκολα. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: τα αλκαλικά μέταλ­λα αντιδρούν βίαια με το νερό και εκρήγνυνται. Για να ξεπε­ράσουν το εμπόδιο, οι ερευνη­τές ανέπτυξαν μια πειραματική διάταξη στην οποία μια σύριγγα απελευθέρωνε αργά ένα υγρό κράμα νατρίου και καλίου, μέ­χρι που σχηματίζονταν σταγό­νες στην άκρη της βελόνας.

Καθώς η σταγόνα σχηματιζόταν μέσα σε ένα θάλαμο κενού, μια μικρή ποσότητα υδρατμών συ­μπυκνώθηκε στην επιφάνειά της και σχημάτισε ένα στρώμα νερού πάχους μερικών μορίων. Αμέσως, ηλεκτρόνια και ιόντα του μεταλλικού κράματος δια­χύθηκαν στο νερό και το μετέ­τρεψαν σε μέταλλο με μπρονζέ απόχρωση.

Για τον Πάβελ Γιούνγκβιρθ της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστη­μών, μέλος της ερευνητικής ομάδας, το θέαμα του νερού να μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια του ήταν μια από τις κα­λύτερες στιγμές της καριέρας του, λέει ο ίδιος στον δικτυακό τόπο του Nature.

Το εντυπωσιακό πείραμα ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την κύρια δουλειά του, που εί­ναι οι προσομοιώσεις οργανι­κών χημικών αντιδράσεων.

Εκτός όμως από διασκεδαστικό, το πείραμα έχει μεγάλη επιστη­μονική σημασία, αφού απέδειξε ότι το μεταλλικό νερό πράγμα­τι υπάρχει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy