Εντυπωσιακό σχέδιο για το νέο Παττίχειο Πάρκο στη Λάρνακα

Προσφορές τον Φεβρουάριο και έναρξη εργασιών εντός του 2023

Μ’ ένα εξαιρετικό σχέδιο θα μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα αστικά πάρκα σ’ ολόκληρη την Κύπρο το Παττίχειο Πάρκο στη Λάρνακα.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, η διαδικασία είναι στο τελευταίο στάδιο πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού για κατασκευαστικές εργασίες, αφού αυτό το διάστημα διεξάγεται ο τελικός έλεγχος των έγγραφων προσφορών από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων από όπου θα εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κονδυλίου. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, κατά πάσα πιθανότητα εντός Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε έναρξη εργασιών το πιθανότερο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ενδεικτικό του μεγέθους του έργου είναι ότι είναι μακράν το ακριβότερο από τα τέσσερα μεγάλα πάρκα που θα ξεκινήσουν στη Λάρνακα το τρέχον έτος.  Μάλιστα, το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι έχει εκτοξευθεί από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους. Για το 2023 ο Δήμος Λάρνακας έχει συμπεριλάβει κονδύλι 2.580.000 ευρώ στον προϋπολογισμό ανάπτυξης, που είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κονδύλι και δείχνει επίσης τη βεβαιότητα ότι θα ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο ’23.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε κρατικό τεμάχιο συνολικής έκτασης 381.609 τετραγωνικών μέτρων. Το Παττίχειο Πάρκο είναι το μεγαλύτερο αστικό άλσος της Λάρνακας με πολύ σημαντικό ρόλο για την ήπια αναψυχή των κατοίκων.  Έχει το χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πρασίνου, καθώς λόγω έκτασης, υποδομής και του Δημοτικού Θεάτρου προσελκύει και εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό της αστικής και της ευρύτερης περιοχής.

Το πάρκο βρίσκεται σε επαφή και αποτελεί συνέχεια της προστατευόμενης περιοχής των Αλυκών και είναι χαρακτηρισμένο ως δασική γη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση και προσθήκη υποδομών του πάρκου, όπως μονοπάτια και διαδρομές, χώρο εστίασης και παιδική χαρά, γήπεδα για αθλοπαιδιές, χώρους στάθμευσης κ.ά. Προβλέπεται επίσης ανάπτυξη νέων διευκολύνσεων επισκεπτών και ατόμων με αναπηρίες, αντικατάσταση και προσθήκη εξοπλισμού αναψυχής και άσκησης ήπιων ατομικών αθλητικών δραστηριοτήτων και δημιουργία και λειτουργία θέσεων αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται χώροι στάθμευσης, διαμόρφωση εισόδων σε έξι σημεία, χώρος εστίασης, χώροι υγιεινής, skatepark, ανοικτό γυμναστήριο, βοτανόκηπος, πάρκο σκύλων, παιδική χαρά, χώροι πικ νικ, αναδιαμόρφωση της εισόδου στο αμφιθέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις (κεντρικό κτίριο με 4 εξωτερικά γήπεδα), μονοπάτια με πλακόστρωτο και χωμάτινες διαδρομές και υπερυψωμένος πεζόδρομος γύρω από το Παττίχειο Αμφιθέατρο.

Συντριβάνια, αγάλματα και γλυπτά!

Το σχέδιο προνοεί τη δημιουργία ανοικτού χώρου εκδηλώσεων, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, εκθέσεις καλλιτεχνών και προβολές ταινιών. Όλα τα παρατηρητήρια πουλιών στην περιοχή καθώς και τα μνημεία θα συντηρηθούν, ενώ θα δημιουργηθούν νέα σημεία ενδιαφέροντος με την τοποθέτηση σιντριβανιών, αγαλμάτων και γλυπτών, τα οποία θα μεταφερθούν από άλλα σημεία της πόλης.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy