Ένα ηχηρό «ΟΧΙ» σε οιαδήποτε ενέργεια προς τιμήν του ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β’ Γρίβα εξέπεμψε χθες το βράδυ ο λαός της Λεμεσού, δίνοντας τη δική του ετυμηγορία απάντηση στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για χορήγηση άδειας για ανέγερση μνημείου και μουσείου για τον καταστροφέα της Κύπρου.

«Δεν χρειάζονται μνημεία για να μας θυμίζουν τον Γρίβα– Μας τον θυμίζει καθημερινά ο Πενταδάκτυλος» και «ΕΟΚΑ Β’ Γρίβας δολοφόνοι» ήταν τα κύρια συνθήματα που με πάθος επικράτησαν ανάμεσα στις εκατοντάδες Λεμεσιανών που συγκεντρώθηκαν έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για καταδίκη της κατά πλειοψηφία απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οικογένειες νεκρών και άλλων θυμάτων της ΕΟΚΑ Β’ και των πραξικοπηματιών,άνθρωποι που αντιστάθηκαν στα εγκλήματα του Γρίβα και της εγκληματικής οργάνωσής του αλλά και νέοι άνθρωποι που δεν έζησαν αλλά γνωρίζουν για τα όσα εγκληματικά διαπράχθηκαν εκείνη την εποχή έδωσαν δυναμικά το «παρών» τους στην ψεσινή εκδήλωση με ομιλητή τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργο Γεωργίου. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αγανάκτηση, το θυμό και τη διαμαρτυρία μας για την απόφαση των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Συμμαχίας Πολιτών και Αλληλεγγύης να αποδώσουν τιμές στον Χίτη και δολοφόνο της Κύπρου Γρίβα» ανέφερε ο Γιώργος Γεωργίου τονίζοντας ότι «όφειλαν να γνωρίζουν κι αν δεν το γνωρίζουν να το μάθουν ότι η Λεμεσός της Αντίστασης και της Δημοκρατίας έδωσε ήρωες που υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα και τη συνταγματική τάξη… Όφειλαν να ρωτήσουν και να μάθουν από τις μάνες και τα παιδιά των αδικοχαμένων της Αντίστασης ότι είναι από τα βόλια των Γριβικών και της ΕΟΚΑΒ’ που σκοτώθηκαν οι άνθρωποί τους…».

Το θέμα της ανέγερσης μνημείου του Γρίβα, τόνισε ο Επ. Γρ. του ΑΚΕΛ, «δεν είναι ούτε τεχνικό ούτε πολεοδομικό αλλά εξόχως πολιτικό» τονίζοντας ότι «σε μια εποχή που η Κύπρος χρειάζεται ένα κράτος δημοκρατίας, ελευθερίας, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, αποφάσεις σαν αυτές διχάζουν το λαό μας, καλλιεργούν τα πάθη και το μίσος και αναδεικνύουν τις αμετανόητες τάσεις και συμπεριφορές των ΕΟΚΑ βητών του Γρίβα,των δολοφόνων της Κύπρου…». Διαβεβαιώνοντας τους συγκεντρωθέντες ότι το ΑΚΕΛ δεν θα μείνει απαθές αλλά θα παραμείνει άγρυπνος φρουρός και υπερασπιστής της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Γεωργίου τόνισε ότι «δεν παζαρεύουμε αξίες, αρχές και ιδανικά…» για να πάρει και τη διαβεβαίωση του κόσμου που συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει στη Λεμεσό μνημείο του Γρίβα».

Στο μεταξύ, την καταδίκη του στην πρόκληση και βάναυση προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, όπως χαρακτηρίζει την απόφαση του Δήμου Λεμεσού για έγκριση ανέγερσης μνημείου για τον Γρίβα, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών. «Καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής των αγώνων που δώσαμε για προάσπιση, προστασία και διατήρηση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, τέτοιες πράξεις ακραίες,βάναυσα αντιδημοκρατικές και ανιστόρητες που επιδιώκουν να εξιλεώσουν τους εχθρούς της Δημοκρατίας, τους προδότες και να θέσουν τον δημοκρατικό κόσμο του τόπου στο περιθώριο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι «σήμερα που όσο ποτέ άλλοτετο φίδι της ακροδεξιάς αρχίζει να εκκολάπτεται ξανά, πολιτικές πράξεις αποδοχής και ανοχής της από πολιτειακούς θεσμούς, όπως συμβούλια τοπικής αυτοδιοίκησης, ενθαρρύνουν και δίνουν ερείσματα στις ακραίες και μισαλλόδοξες πολιτικές να αναδιπλωθούν ξανά με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα». Η Κύπρος αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη εξευμενισμού και ηρωοποίησης του Γρίβα αλλά ανάγκη από πράξεις ενότητας που δεν προκαλούν το αίσθημα δικαιοσύνης και δημοκρατίας της πλειοψηφίας του κόσμου, αναφέρει ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών τονίζοντας ότι «αυτό το κριτήριο έπρεπε να υπερισχύσει στη λογική των κομμάτων ΔΗΣΥ,Αλληλεγγύης, Συμμαχίας Πολιτών και ΕΛΑΜπου υπερψήφισαν, αλλά και του δημάρχου που με την αποχή του κατέδειξε την ανοχή του προς ακραίες πολιτικές θέσεις».

Χρήστος Χαραλάμπους