Έως 90 σεντ οι αυξήσεις στο χορινό – Στο 5-10% οι αυξήσεις σε ζυμαρικά και ψωμί


Γύρω στα 50-90 σεντ θα αυξηθούν οι τιμές στο χοιρινό κρέας ανέφερε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης.

Σημείωσε ότι οι αυξήσεις εξαρτώνται από το είδος κρέατος αλλά και από την οικονομική εμβέλεια του κάθε καταστήματος- κρεοπωλείου. Όπως είπε η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας μπορεί να πουλάει όσα θέλει. Ακόμα ανέφερε ότι αναμένονται αυξήσεις και στις τιμές πώλησης του κοτόπουλου ενώ για το αρνί σημείωσε ότι αυτή την περίοδο δεν έχει την τιμητική του λόγω των νηστειών και θα διαφανεί κατά πόσο θα αυξηθούν οι τιμές, την περίοδο του Πάσχα.

Ο κ. Λειβαδιώτης τόνισε ότι έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά τους έξοδα λόγω των αυξήσεων σε καύσιμα και σε σιτηρά.

Επίσης είπε ότι προ δεκαετίας υπήρχαν 200 χοιροτρόφοι ενώ τώρα υπάρχουν μόνο 20. Ακόμα ανέφερε ότι έχει μειωθεί και η παραγωγή χοίρων στην Κύπρο λέγοντας ότι προ δεκαετίας υπήρχαν 750 χιλιάδες χοίροι ενώ τώρα 550 χιλιάδες.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Αντώνης Ιωάννου εξέφρασε ανησυχία για τις αυξήσεις που καταγράφονται, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Παρατηρητήριο Τιμών κατέγραψε αυξήσεις σε 40 από 164 προϊόντα.

Όπως είπε ανάμεσα σε αυτά είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά που σχετίζονται με τα σιτηρά και οι αυξήσεις κυμαίνονται γύρω στο 5-10%. Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή παρακολουθεί την κατάσταση, λέγοντας ότι θα εφαρμοστεί το πλαφόν εκεί και όπου δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις.

Ακόμα είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας μελετούν τρόπους προκειμένου, όπως ανέφερε, να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στις τιμές.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι την νύφη στο τέλος της ημέρας θα την πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής, καθώς λόγω των αυξήσεων στα σιτηρά, αναμένονται αυξήσεις και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.