Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Στο επίκεντρο τα διατάγματα για οριζόντια απαγόρευση διαδηλώσεων

Το ζήτημα της νομιμότητας των διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση για οριζόντια απαγόρευση των διαδηλώσεων εξέτασε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατόπιν εγγραφής θέματος από ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής, Γιώργος Κουκουμάς, υπέδειξε ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση την διαδηλώσεων αφού πλέον υπάρχει νομολογία του ΕΔΑΔ σε απόφαση που αφορά την Ελβετία ότι δεν ήταν επιτρεπτή η καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Πρόσθεσε ότι αφού η κυβέρνηση το γνωρίζει, δεν γίνεται να συνεχίζονται οι διώξεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουμάς, η κυβέρνηση όφειλε να παραδεχθεί το λάθος της διότι οι ατομικές ελευθέριες ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί να περιοριστούν, δεν μπορούν να ακυρώνονται.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Νομικός Κώστας Παρασκευά, ανέφερε ότι εάν μια τέτοια υπόθεση καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Όπως εξήγησε, το Δικαστήριο του Στρασβούργου θεωρεί πως ακόμη και εάν μια διαδήλωση δεν είναι συμβατή με τη νομοθεσία, αυτό δεν την καθιστά παράνομη και υπάρχουν δικαιώματα που προστατεύονται από το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.