Επ.Εσωτερικών: Στο επίκεντρο πρόταση νόμου για τη διαδικασία προσφορών στα θαλάσσια σπορ

Πρόταση νόμου αναφορικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν την διαδικασία των προσφορών για τα θαλάσσια σπορ, συζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Η πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσαν από κοινού ο Bουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Bουλευτής Κωστής Ευσταθίου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, προνοεί την παράταση της ισχύος των αδειών παροχής διευκολύνσεων, οι οποίες ευρίσκοντο σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί Προστασίας της Παραλίας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2019, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 και προκήρυξη προσφορών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε ορθή πρωτοβουλία την πρόταση νόμου των δύο Bουλευτών δεδομένων, όπως είπε, «τον καθυστερήσεων αλλά και των ενδεχόμενων παρατυπιών που έχουν καταγραφεί σε συγκεκριμένους παραλιακούς δήμους».

Ανέφερε ότι «επειδή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής επιστολή του Δήμου Παραλιμνίου που αποτυπώνει κάποιες εξελίξεις αναφορικά με την κατακύρωση προσφορών αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ομόφωνη εκτίμηση της Επιτροπής Εσωτερικών ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ρυθμιστούν κατά τρόπο τελεσίδικο και αποτελεσματικό με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε ότι επί του παρόντος δεν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση αλλά η Επιτροπή «έχοντας υποδείξει προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών την ανάγκη, με την αίσθηση του επείγοντος, να προχωρήσουν σε αλλαγές στη νομοθεσία θα συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασίσουμε τελεσίδικα για τον τρόπο που η Επιτροπή θα παραβληθεί στην όλη διαδικασία».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε ανησυχία για την τροπή που έχουν πάρει και φέτος τα πράγματα και πρόσθεσε «σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο οι όποιες απώλειες σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της Κύπρου εκ των πραγμάτων μοιραία και αναπόδραστα επηρεάζουν και την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των επηρεαζόμενων φορέων».

Εξάλλου, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι «για να υπάρξει προστασίας των παραλιών θα πρέπει το κράτος να εφαρμόσει την Σύμβαση της Βαρκελώνης που είναι στα χαρτιά εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Αναφέροντας ότι υπάρχει μια δικαιολογία ότι η Σύμβαση της Βαρκελώνης προνοεί προστασία 100 μέτρων στην παραλία και «υπάρχουν κάποιες δυσκολίες», η κ. Ατταλίδου είπε ότι το Κίνημα λέει ότι «χρησιμοποιούν αυτό το περιθώριο χρόνου για να εξετάσουν υποτίθεται τις δυσκολίες για να δοθούν πάρα πολλές άδειες που δεν θα μπορούσαν να δοθούν αν κυρωνόταν έγκαιρα η Σύμβαση της Βαρκελώνης».

Η Βουλευτής των Οικολόγων κάλεσε Κυβέρνηση και Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα στην κύρωση της Σύμβασης «γιατί δεν έχουμε τίποτε άλλο στην Κύπρο πέραν του φυσικού πλούτου του περιβάλλοντος και θα πρέπει να τον προστατέψουμε».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy