Επ.Εσωτερικών: Συνεχίστηκε η συζήτηση για μεταρρύθμιση της Τ.Α

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, η κατά άρθρον συζήτηση των νομοσχέδιων περί δήμων και κοινοτήτων για την μεταρρύθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι ακούστηκαν απόψεις και έχουν κατατεθεί υπομνήματα. Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί η κατά άρθρον συζήτηση του τρίτου νομοσχεδίου που αφορά τις αρμοδιότητες των περιφερειακών συμβουλίων, ενώ θα επικεντρωθούν στα λίγα και επίμαχα ζητήματα που αφορούν ορισμένες αρμοδιότητες, το ζήτημα των δημοψηφισμάτων, το θέμα των συναινέσεων και συμπλεγματοποιήσεων και ο αριθμός των δήμων.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι αναγκαίες συναινέσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια.

Πρόσθεσε ότι όπου δεν επιτευχθεί ομοφωνία οι αποφάσεις θα ληφθούν πλειοψηφικά.

Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι αν οι διαφαινόμενες φυγόκεντρες τάσεις αποτυπωθούν και στις κοινοβουλευτικές ομάδες τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί οι περιοχές που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση ενώ στην επόμενη συνεδρία θα συζητήσουν για τα περιφερειακά συμβούλια.

Υπέδειξε δε ότι πρέπει να βρεθούν κοινές συνιστάμενες προκειμένου να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια και να ψηφιστούν στις 30 Νοεμβρίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι εκκρεμούν τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία άφησαν στο περιθώριο. Όπως είπε στην επόμενη συνεδρία θα τεθούν επί τάπητος το δημοψήφισμα, οι εκλογικές διαδικασίες, οι σχολικές εφορίες και οι συνενώσεις.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Μαρίνος Μουσιούτας της Δημοκρατικής Παράταξης είπε ότι θα ενσκήψουν στα σημεία διαφοράς που υπάρχουν προκειμένου να υπάρχει συναίνεση.

Σημείωσε ότι υπάρχει γενική ομοθυμία από τα μέλη της επιτροπής να βρεθούν συγκλίσεις προκειμένου να τεθούν με τις λιγότερες διαφορές τα τρία νομοσχέδια.

Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ δηλώνει έτοιμη να δεχθεί λιγότερους από 17 δήμους και συγκεκριμένα 14, να μην υπάρξουν δημοψηφίσματα, και περισσότερα συμπλέγματα για τις κοινότητες.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι πρέπει να διασφαλισθεί η λειτουργικότητα των δήμων και των κοινοτήτων αλλά και την ευημερία των πολιτών.

Στόχος σημείωσε είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχει επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy