Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια, αφού οι φυσικές καταστροφές προκαλούν την εκδίωξη από τις εστίες τους τριπλάσιου αριθμού ανθρώπων από ό,τι οι συγκρούσεις, αναφέρει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σε ανακοίνωση του με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, κατά την οποία ο ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη να προβούν σε κατάπαυση του πυρός και σε αποφυγή της βίας, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει ότι το θέμα του 2019 για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης είναι «Κλιματική Δράση για την Ειρήνη» και πηγάζει από τον Στόχο 13-‘Δράση για το Κλίμα’ των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνει ότι το θέμα επιλέχθηκε για να τραβήξει την προσοχή στη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ως τρόπου προστασίας και προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης.

«Οι αυξανόμενες εντάσεις για τους φυσικούς πόρους και οι μαζικές μετακινήσεις ατόμων επηρεάζουν όλες τις χώρες σε όλες τις ηπείρους. Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει ότι μιλώντας σε νεαρούς ιθαγενείς και κατοίκους νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, στη Νέα Ζηλανδία, τον περασμένο Μάιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres τόνισε ότι «η φύση δεν διαπραγματεύεται» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά χρειαζόμαστε αποφάσεις, πολιτική θέληση και μετασχηματιστικές πολιτικές, που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να ζούμε ειρηνικά με το δικό μας κλίμα».

«Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες των Ηνωμένων Εθνών. Συγχαίρουμε την Κοινωνία των Πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη μέχρι τώρα δράση τους κατά της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, τους ωθούμε να εντατικοποιήσουν αυτή την προσπάθεια», σημειώνει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η νεολαία μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη διαφώτιση, στην εκπαίδευση, στην προώθηση βιώσιμων τρόπων ζωής, στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, στη διάδοση της ανανεώσιμης ενέργειας, στην υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον και στην εφαρμογή έργων προσαρμογής και μείωσης.

Καταλήγοντας, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει ότι μόνο με συντονισμένες ενέργειες υπέρ του κλίματος μπορεί να διασφαλιστεί η παγκόσμια ειρήνη.