Επ. Γεωργίας: Ανάγκη στήριξης των αγροτών λόγω ανομβρίας

Την ανάγκη στήριξης των αγροτών, οι οποίοι πλήγηκαν από τη φετινή ανομβρία συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιαννάκη Γαβριήλ να απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση για άμεση στήριξη των αγροτών.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα της ανομβρίας που έχει πλήξει την Κύπρο και οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Γεωργίας για στήριξη των γεωργών.

«Δυστυχώς, μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι ούτε σχεδιασμός υπάρχει ούτε πρόθεση εκ μέρους του κράτους να στηρίξει τους ανομβριόπληκτους», δήλωσε ο Γιαννάκης Γαβριήλ, αναφέροντας πως η Κυβέρνηση λέει από τη μια ότι ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης είναι παράνομος και από την άλλη λέει ότι θα συνεχίσει να τον στηρίζει.


Πρόσθεσε ότι «με το Εθνικό Σχέδιο από το οποίο, όπως ενημερωθήκαμε, θα αποζημιωθούν οι γεωργοί, θα πρέπει οι γεωργοί να περιμένουν 3-4 χρόνια για να πάρουν αποζημιώσεις».

Σε ό,τι αφορά τις αφαλατώσεις ανέφερε πως διαφάνηκε ότι αυτές λειτουργούν αλλά μόνο για σκοπούς ύδρευσης και όχι για άρδευση.

Κάλεσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ την Κυβέρνηση να βρει άμεσα τρόπους στήριξης των ανομβριόπληκτων, διαφορετικά, όπως είπε, «την επόμενη χρονιά δεν θα έχουμε ούτε σιτοκαλλιέργεια, ούτε οποιαδήποτε ξηρική καλλιέργεια».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια σχετική σύσκεψη στο Προεδρικό, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι θα πρέπει ο Υπουργός Γεωργίας σε συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία να βρουν τρόπους άμεσης στήριξης των αγροτών και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση ότι έχει ληφθεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση για άμεση στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων.


Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους είπε ότι δεν θα έχουν ούτε σανό, ούτε ζωοτροφές για να συντηρήσουν τα ζώα τους, αναφέροντας πως ως εκ τούτου αν δεν λάβουν άμεση στήριξη τότε δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. «Θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για την αγροτική οικονομία» ανέφερε.

Ανέφερε τέλος ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης για να συνεχίσει τη λειτουργία του.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.