Επ. Περιβάλλοντος: Αμφιβολίες για το κονδύλι για στειρώσεις γατών


Αμφιβολίες για το κατά πόσον αρκεί το κονδύλι των 100.000 ευρώ που προβλέπεται για στειρώσεις γάτων εκφράζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώπιον της οποίας τέθηκε το θέμα προς συζήτηση.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, ο αριθμός αδέσποτων γάτων υπολογίζεται από τις φιλοζωικές οργανώσεις κοντά στο ένα εκατομμύριο.

Όπως δήλωσε, υπολογίζεται ότι οι στειρώσεις ανέρχονται γύρω στις 1.500 με 2.000 το χρόνο και σημείωσε χαρακτηριστικά πως με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της στείρωσης 1.000.000 γάτων θα χρειαστούν 500-600 χρόνια.

Τόνισε ότι η επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί για την αναθεώρηση του προγράμματος διότι όπως είπε, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος. Μάλιστα έκανε λόγο για πρακτικές στειρώσεων σε ανοικτούς χώρους, πάνω σε τραπέζια, πρακτική που όπως είπε, είναι αιτία θανάτωσης ζώων.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, υποστήριξε ότι το Σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας είναι ικανοποιητικό ως ένα βαθμό και σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ενισχυθεί περισσότερο και να γίνει πιο στοχευμένο έτσι ώστε να επιτευχθεί ο ευρωπαικός στόχος της στείρωσης του 75% των αδέσποτων γάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να καθορίσει συγεκριμένα τον πληθυσμό των γάτων στην Κύπρο κι ως εκ τούτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το 75% των γάτων της Κύπρου, που έχει οριστεί σαν στόχος στείρωσης από την ΕΕ.

Επεσήμανε ότι το κονδύλι των 100.000 ευρώ που προβλέπει ο Προυπλογισμός του Υπουργείου Γεωργίας είναι απειροελάχιστο, ωστόσο τόνισε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί όταν αναπτυχθεί κουλτούρα ευαισθησίας μεταξύ των πολιτών κι όταν κατανοήσουν οι πολίτες ότι η στείρωση φέρνει οφέλη στην υγεία του ζώου και μακροζωία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.