Επ.Προσφύγων: Πληροφορίες στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για μετακίνηση οστών στο Δίκωμο

Εξελίξεις σε σχέση με υποθέσεις αγνοουμένων θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, όπως πληροφορήθηκε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής, Βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, δόθηκαν πληροφορίες στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων σε σχέση με την μετακίνηση οστών από το Ορνίθι σε χώρο που αργότερα έγινε ο σκυβαλότοπος του Δικώμου.

Στο συγκεκριμένο χώρο ωστόσο, αργότερα έγινε αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τοπιοτέχνηση μετά από μελέτη Πορτογάλου αρχιτέκτονα, ο οποίος μετακλήθηκε για να αξιολογήσει την επικινδυνότητα της προσπάθειας και να υποβάλει μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει η εκσκαφή.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κέττηρος, το Υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ότι το προσχέδιο της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP υποβαθμίζει την ευθύνη της Τουρκίας για το θέμα των αγνοουμένων.

Σημείωσε ότι το ίδιο το Υπουργείο και η κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστούν για την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών τους ενεργειών, εκφράζοντας την ελπίδα το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και σε αυτό και σε άλλα σημεία του προσχεδίου της έκθεσης.

Ο κ. Κέττηρος γνωστοποίησε ότι η επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ετοιμασία ενός ενημερωτικού σημειώματος προς όλους τους βουλευτές που συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος και άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία σε κάθε επίπεδο.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy