Επ.Προσφύγων: Ψάχνουν τρόπο να εισπράξουν το 0,4% προς όφελων των εκτοπισμένων

Προβληματισμός στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για τα δυο νομοσχέδια που αφορούν στην είσπραξη του τέλους του 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές προς όφελος του προσφυγικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος τόνισε ότι σε 2-3 μέρες θα αποτυπωθούν οι προβληματισμοί σε χαρτί, θα συζητηθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, θα επανέλθει το θέμα σε 15 μέρες στην Επιτροπή για κατάληξη έστω κατά πλειοψηφία και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος.


Εξήγησε ότι αυτή η νομοθεσία ψηφίστηκε από τον Φεβρουάριο του 2021 και επειδή δεν είχαν κατατεθεί σχετικοί κανονισμοί από την εκτελεστική εξουσία, εκκρεμεί η είσπραξη του τέλους για τις πωλήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές.

Σημείωσε επίσης  ότι δεν έχει καταβληθεί ποσό ύψους περίπου 17 εκ. ευρώ προς τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για να τα χρησιμοποιήσει, είτε για επιχειρήσεις προσφυγικών οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είτε για φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν ή είτε για άλλες δραστηριότητες προσφυγικών οικογενειών.

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι τα νομοσχέδια που ρύθμιζαν τη είσπραξη του τέλους του 0,4% κατατέθηκαν πριν το κλείσιμο της Βουλής, αλλά εκκρεμούσαν διευκρινίσεις από Νομική Υπηρεσία και Υπουργείο Οικονομικών.


Όπως είπε, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σήμερα στην Επιτροπή ότι η δική του εισήγηση είναι να ψηφιστεί η νομοθεσία χωρίς όμως να διεκδικεί ο Φορέας αυτά τα 17 εκ. ευρώ, που αφορούν την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας.

Επισήμανε ότι δεν είναι αντισυνταγματικό αν το ψηφίσουν, αλλά δεν θα είναι εύκολος ο τρόπος είσπραξης αυτών των χρημάτων.

Πρόθεση, σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δεν είναι να χαθούν αυτά τα λεφτά αλλά να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο για να αρχίσει να εισπράττεται το τέλος του 0,4% επί των αγοραπωλησιών ακίνητης ιδιοκτησίας και να διεκδικηθούν τα 17 εκ. ευρώ.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τρόποι υπάρχουν, αλλά θα δυσκολευτούν κάποιοι.

Παράλληλα, ο κ. Κέττηρος αποκάλυψε ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών ετοιμάζει και νέα σχέδια προς όφελος του προσφυγικού κόσμου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.