Επ.Υγείας: Χρονοδιάγραμμα 15 ημερών στον ΟΚΥπΥ για την ΜΕΘ Νεογνών στο Μακάρειο

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Χρονοδιάγραμμα δεκαπέντε ημερών έδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας στον ΟΚΥπΥ, ώστε να παρουσιάσει τα χρονοδιάγραμμα για ανακαίνιση της Εντατικής Μονάδας Νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου, ενώ εξέτασε και την κατάσταση σε σχέση με τη στελέχωσή της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, τόνισε την ανάγκη να συνδράμει και το Υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση ενώ τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν στην ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως της διαμαρτυρίας της ΠΑΣΥΝΟ έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

O επικεφαλής των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης επεσήμανε ότι παρά το ότι συν ομολογήθηκε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ για να ενισχυθεί το Τμήμα σε νοσηλευτικό προσωπικό στη βάση συγκεκριμένων αριθμών, δεν έχει υλοποιηθεί η συμφωνία αυτή.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι χτες το απόγευμα δόθηκαν οδηγίες για μετακίνηση προσωπικού από άλλα τμήματα για στελέχωση της μονάδας και προκλήθηκε αναστάτωση.

Δεν είναι ορθή προσέγγιση τόνισε, να μετακινείται προσωπικό καθώς αυτή η πρακτική αποδυναμώνει άλλα τμήματα.

Ο κ. Αργυρίδης ανέφερε ότι εάν ο ΟΚΥπΥ είχε διαδικασίες άμεσης αντικατάστασης των δέκα αφυπηρετήσεων και εάν δρομολογούσε τις διαδικασίες αναπλήρωσης συναδέλφων που απουσιάζουν με άδειες ασθενείας και μητρότητας, δεν θα βρίσκονταν σήμερα στη Βουλή.

Εκ μέρους της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, η Ευγενία Ευσταθίου έθιξε το ζήτημα των ατόμων που νοσηλεύονται στο Μακάριο εκτός ΓΕΣΥ και κάλεσε το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι θα καλύπτει τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ ο Παναγιώτης Γεωργίου επεσήμανε ότι ναι μεν υπάρχει συμφωνία για στελέχωση, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Δρ. Αβραάμ υποστήριξε ότι το Μακάριο Νοσοκομείο θα πρέπει μακροπρόθεσμα να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και να λειτουργήσει τα επόμενα δέκα χρόνια καθώς όπως είπε, απαιτούνται ριζικές λύσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι στην περίπτωση της επέκτασης της Μονάδας εντατικής νεογνών η διαδικασία δεν βρίσκεται στο μηδεν καθώς όπως είπε, έστω και η μερική ανακαίνιση που έγινε ήταν πολύ βοηθητική για τη λειτουργία της.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δυσκολίες για την ανακαίνιση αφού υπάρχει υπερπληρότητα σε νοσηλείες.

Πρόσθεσε ότι η ανακαίνιση θα προχωρήσει, θα είναι ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, από την ώρα που ξεκινά η διαδικασία ετοιμασίας εγγράφων για τους διαγωνισμούς μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστεί ένα διάστημα γύρω στους 24 μήνες.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου επεσήμανε ότι εδώ και δυόμισι χρόνια λέγεται ότι θα γίνει ανακαίνιση ωστόσο δεν είδε οποιαδήποτε πρόοδο και ζήτησε όπως το έργο αυτό τεθεί από τον ΟΚΥΠΥ στις προτεραιότητές του.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Χριστόφιας, υπέδειξε  ότι το Υπουργείο Υγείας δεν πρέπει να νίπτει τας χείρας του. Πρόσθεσε ότι ναι μεν το έργο αφορά  τον ΟΚΥπΥ ωστόσο, το Υπουργείο έχει να διαδραματίσει το ρόλο του.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.