Τη στήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η Πρέσβειρα Ζουζάνε Μπάουμαν χαρακτήρισε παράλληλα σημαντικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ εξέφρασε στήριξη για το πρόγραμμα “Imagine Plus”.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΚΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, η κ. Σπέχαρ βρίσκεται στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε συνέδριο που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην παρουσία Ειδικών Αντιπροσώπων του ΟΗΕ, για να συζητήσουν την ατζέντα του για την ειρήνη και τη ασφάλεια.

Οι συμμετέχοντες θα τιμήσουν παράλληλα την Διεθνή Ημέρα των Ειρηνευτών τoυ ΟΗΕ, που εορτάζεται στις 29 Μαΐου, συνέχισε ο κ. Σιντίκ. Είπε ακόμη ότι η κ. Σπεχαρ είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαιρετίζοντας τη στήριξη της Γερμανίας στο πρόγραμμα “Imagine Plus”.

Εξάλλου, με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος για τον Αφοπλισμό και τον Έλεγχο Όπλων και Επικεφαλής του Τμήματος για την Διεθνή Τάξη, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Έλεγχο Όπλων του γερμανικού ΥΠΕΞ, Πρέσβειρα Ζουζάνε Μπάουμαν, γράφει ότι καλωσόρισε στο Βερολίνο την κ. Σπέχαρ. Η Γερμανία υποστηρίζει ουσιαστικές και αποφασιστικές προσπάθειες για μια πολιτική λύση του Κυπριακού, προσθέτει ενώ συμπληρώνει ότι τα ΜΟΕ είναι ζωτικής σημασίας.

Για αυτό τον λόγο η Γερμανία υποστηρίζει το πρόγραμμα “Imagine Plus” για την προώθηση της εκπαίδευσης στην ειρήνη και των ανταλλαγών μεταξύ των κοινοτήτων, καταλήγει η κ. Μπάουμαν.