Επαφές της τ/κ Αριστερής Κίνησης στην Άγκυρα, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον Κορκμαζχάν


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Απαράδεχτο χαρακτήρισε το ΡΤΚ το γεγονός ότι απαγορεύθηκε η είσοδος στον γγ της τ/κ Αριστερής κίνησης, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, εκφράζει την αλληλεγγύη του προς αυτόν και τάσσεται ενάντια σε αυτή την αντιδημοκρατική νοοτροπία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ανακοίνωση του ΡΤΚ προστίθεται ότι «συνεχίζουν να σωπαίνουν όπως πάντα εκείνοι που μετέτρεψαν την χώρα σε κρανίου τόπο και θεωρούν πως όλα επιτρέπονται για να παραμένουν στις καρέκλες τους».

Ο Ερσίν Τατάρ που δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του αξιώματος στο οποίο βρίσκεται και η παράνομη «κυβέρνηση» δεν νοιάζονται για τον τουρκοκυπριακό «λαό» και αποδεικνύουν σε όλους τους τομείς την εν λόγω κατάσταση, αναφέρεται. Το ΡΤΚ ρωτά « ποιων άλλων πολιτών τα ονόματα υπάρχουν μέσα στον ‘κατάλογο των απαγορευμένων’ που συζητείται; Υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμούνται εκείνοι που πρέπει να απαντήσουν αυτά τα ερωτήματα έστω και αν σωπαίνουν σήμερα: Μια μέρα θα χρειαστούν και σε αυτούς η δημοκρατία και οι ελευθερίες!»

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Basın-Sen), Αλί Κισμίρ δήλωσε ότι βρίσκονται στο πλευρό του Κορκμαζχάν και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στις φασιστικές πρακτικές.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της «βουλευτού» του ΡΤΚ, Ντουγούς Ντεριά προκάλεσε αναφορά του «υπουργού συγκοινωνιών και έργων,» Ερχάν Αρικλί στην υπόθεση Κορκμαζχάν σε ομιλία του στην «βουλή» την Τρίτη, όπου είπε πως δεν θεωρεί σωστό να υποβάλλονται παράπονα στην «κυβέρνηση» επειδή η Τουρκία εφάρμοσε μια τέτοια πρακτική και δεν πέφτει λόγος στους ίδιους στο θέμα αυτό.  «Κάποιοι θα προσβάλλουν την Τουρκία από το πρωί μέχρι το βράδυ, θα αποκαλούν κατοχικό τον στρατό της Τουρκίας, θα λένε ‘η Αϊσέ θα πνιγεί στο αίμα που έχυσε’, όμως θα υπάρξει παράπονο όταν η Τουρκία δεν δεχτεί αυτό το άτομο. Όσοι λένε αυτά τα λόγια θα ξέρουν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις γι’ αυτό εκ μέρους του ενδιαφερόμενου κράτους. Κανένα κράτος δεν μπορεί να συγχωρά εσαεί τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις γι’ αυτό. Είναι μια απόφαση που έλαβε η Τουρκία για τη δική της ασφάλεια. Εμείς δεν δικαιούμαστε να σηκωθούμε και να λέμε ‘γιατί δεν δέχεσαι αυτό τον πολίτη’».

Απαντώντας στον κ. Αρικλί με ανάρτηση στα ΜΚ, η κ. Ντεριά σημείωσε ότι ο Ερχάν Αρικλί είναι ένα άτομο που συνελήφθη εκ μέρους της Ιντερπόλ της Κιργισίας, ήρθε και έγινε «υπουργός» στο ψευδοκράτος και δεν λέει κουβέντα για τις εκθέσεις του «γενικού ελεγκτή» που τον αφορούν, προσβάλλει τους Τουρκοκύπριους σε κάθε ευκαιρία και δεν δίστασε να περιγράψει τα βασανιστήρια που ονειρεύεται να τους κάνει.

Η Ντογούς Ντεριά πρόσθεσε ότι δεν ανέμεναν από το άτομο αυτό να αντιταχθεί στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων διανοούμενων που ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, όμως τουλάχιστον έπρεπε να ξέρει πως το να σωπαίνεις είναι αρετή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αριστερές οργανώσεις στα κατεχόμενα και την Τουρκία ζητούν όπως κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, φύγουν οι στρατοί και ακυρωθούν οι στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές συμφωνίες (με την Τουρκία). Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν το κόμμα Νέα Κύπρος και η ένωση Επαναστατών Κομουνιστών από τα κατεχόμενα και από την Τουρκία το Αλιντέρι, το Επαναστατικό Κόμμα, η Πλατφόρμα Ένωσης Αγώνα, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Επανίδρυσης

Οι επαφές στην Άγκυρα

Ανακοίνωση της Αριστερής κίνησης αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί χωρίς αλλαγές το πρόγραμμα επαφών για το οποίο πήγε στην Άγκυρα. Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους: Ορχάν Ερορέν, Μπεσίμ Μπαϊσάλ, Βιγιάν Καράμπουλούτ και Φικρί Μαράσαλι.

Όπως αναφέρεται, χθες είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του αριστερού κινήματος «Τα σπίτια του λαού», τον αναπληρωτής Πρόεδρο και υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του ΡΛΚ, Ουνάλ Τσεβίκοζ, την συμπρόεδρο του HDP, Τουλάι Χατίμογλουλαρι, τον Πρόεδρο και έναν Βουλευτή του τουρκικό Εργατικού Κόμματος.

Σε όλες τις συναντήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν το Κυπριακό, τις πολιτικές της Τουρκίας στην Κύπρο, η αποικιοκρατική στάση που έχει το τελευταίο διάστημα, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τ/κ, η κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.