Επαγγελματίες εκδηλώσεων: «Ζούμε σε μία συνεχή αβεβαιότητα»

«Αν δεν έχει κανείς έστω λίγα λεφτά στην άκρη, η ψυχολογία κατακερματίζεται»

 

Του Κυριάκου Λοΐζου

 

Η ανακοίνωση για τη χαλάρωση των μέτρων την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να ανακούφισε σε κάποιο βαθμό ένα μέρος της οικονομικής αλυσίδας, ωστόσο υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν υπό καθεστώς αβεβαιότητας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επαγγελματίες εκδηλώσεων, από τους ιδιοκτήτες χώρων δεξιώσεων, μέχρι τους φωτογράφους και τους κινηματογραφιστές, έχουν πληγεί από την πανδημία σε βαθμό που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μηδενίζονται. Επιπρόσθετα, υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης, άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας περιμένουν εναγωνίως να εργαστούν ξανά, με την ελπίδα ότι ο κλάδος τους θα μπορέσει να ανακάμψει με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τρεις άνθρωποι, εργαζόμενοι στον τομέα των εκδηλώσεων, μίλησαν στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» τόσο για το μέγεθος της οικονομικής απώλειας που υπέστησαν, όσο και για το ψυχικό κομμάτι, το οποίο πολλές φορές εκλαμβάνεται λανθασμένα ως δευτερεύον. Είναι κοινός τόπος ότι η περασμένη χρονιά ήταν καταστροφική, ενώ η πίστη για μία επαγγελματική και εισοδηματική «αναγέννηση» στο επόμενο διάστημα, χαρακτηρίζεται από συγκρατημένη αισιοδοξία.

Κωνσταντίνος Χαραλάμπους: Εισόδημα και ψυχολογία είναι αλληλένδετα

Ο κινηματογραφιστής εκδηλώσεων Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε, αναφέρει ότι ο κλάδος των κινηματογραφιστών, όπως και άλλοι, έχει πληγεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

«Επηρεάστηκα πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα, ενώ αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν την πανδημία εργαζόμουν σε 25-30 γάμους κάθε χρόνο και ολόκληρο το 2020 εργάστηκα σε μόλις έναν, καταλαβαίνει το  μέγεθος του προβλήματος. Χονδρικά, απώλεσα περίπου το 80-90% των εισοδημάτων μου».

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός ζευγαριού, λέει ο κινηματογραφιστής, το οποίο σκόπευε να παντρευτεί τον Ιανουάριο του 2020. «Τελικά, προγραμμάτισαν το γάμο τους για τον Οκτώβριο του 2022… και αυτό εν μέσω αμφιβολιών».

Επιπλέον, ο κ. Χαραλάμπους τονίζει πως «όσοι ζουν αποκλειστικά από εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις, έχουν ουσιαστικά εξοντωθεί, όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολή. Αλλά είναι η πραγματικότητα».

«Λόγω του ότι είμαι χρόνια στο επάγγελμα, συζητώ καθημερινά με ανθρώπους από όλη τη “βιομηχανία” του κλάδου των εκδηλώσεων, όπως ανθοπώλεις, Dj’s, φωτιστές κ.τ.λ. Αυτό που μου λένε είναι ότι η μόνη πηγή εσόδων που έχουν είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις», προσθέτει.

Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, αυτό δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο σε αυτή τη συγκυρία, πόσω μάλλον όταν άνθρωποι της εργασίας χάνουν τα πάντα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Φυσικά και έχουμε επηρεαστεί ψυχολογικά. Ζούμε ένα ατελείωτο άγχος, καθώς ακόμα και με την προοπτική της επιστροφής στην κανονικότητα -μέχρι το φθινόπωρο όπως εξαγγέλλεται- τίποτα δεν είναι σίγουρο. Όλα είναι στον αέρα και είμαστε βυθισμένοι στην αβεβαιότητα. Η επιβίωσή μου εξαρτάται από τη δουλειά μου και μόνο, ενώ αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος δεν έχει έστω μερικά χρήματα στην άκρη, η ψυχολογία κατακερματίζεται».

 

Κωνσταντίνος Κουσιουμή: Απώλειες 400 εκατ. ευρώ το 2020 για τον κλάδο των εκδηλώσεων

Ο ιδιοκτήτης του χώρου εκδηλώσεων και δεξιώσεων «Κτήμα Κουσιουμή», Κωνσταντίνος Κουσιουμή, εκφράζει την απογοήτευση των επαγγελματιών του κλάδου, λέγοντας ότι η περσινή κατάσταση θα συνεχιστεί και μέχρι τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους.

«Το 2020 ο κλάδος της εκδήλωσης δούλεψε συνολικά 1 – 1,5 μηνά και κατέγραψε απώλειες πέραν των 400 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο ζήτημα των επιχειρήσεών μας είναι καθαρά η ρευστότητα ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα τρέχοντα έξοδα που αυτά δυστυχώς δεν έχουν “παγώσει”, όπως τα εισοδήματά μας».

Η απελπισία και η αβεβαιότητα στα νεαρά ζευγάρια από τις συνεχόμενες αναβολές, προσθέτει ο κ. Κουσιουμή, είναι άλλη μία εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

«Ένας γάμος χρειάζεται αρκετή προετοιμασία μέχρι και 6 μήνες πριν, αφού αποτελείται από αρκετούς συντελεστές όπως τροφοδοσία, χώρος εκδήλωσης, φωτογράφος, Dj κ.τ.λ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο τοπίο από πλευράς του Υπουργείου Υγείας για το θέμα των εκδηλώσεων, τα ζευγάρια με το δίκιο τους είναι αγχωμένα για το αν θα μπορούν να κάνουν την εκδήλωσή τους τελικά».

Στηλιτεύοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κ. Κουσιουμή τονίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κράτους ήταν η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων σε καίρια σημεία.

«Ένα από αυτά είναι το κομμάτι των κρατικών εγγυήσεων, το οποίο θα μπορούσε να ψηφιστεί η πρόταση νόμου από τις αρχές της πανδημίας και θα έλυνε ίσως κάποια από τα θέματα ρευστότητας. Από κει και πέρα νομίζω το πιο κλασικό πρόβλημα που είχαμε ως χώροι δεξιώσεων ήταν το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει σχετική κατηγοριοποίηση και έτσι οι περισσότεροι χώροι δεξιώσεων είμαστε καταταγμένοι ως εστιατόρια. Το κράτος, θεωρώ, θα έπρεπε να μεριμνήσει ως προς τη σωστή κατηγοριοποίηση, έτσι ώστε να αποφεύγεται όλη αυτή η ταλαιπωρία».

 

Μαρία Χριστοδούλου: Καθήκον του κράτους να σταθεί δίπλα στους πολίτες

 

Ο κλάδος των φωτογράφων είναι ένας από πιο κτυπημένους από την πανδημία του κορονοϊού. Έχει επηρεάσει όλους τους συναδέλφους μας και περιμένουμε πώς και πώς να επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας. Προσωπικά ως φωτογράφος ειδικεύομαι στις βαφτίσεις και στις εκδηλώσεις (events). Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερα να εργαστώ συνολικά 4 μήνες. Είναι αναμενόμενο πως οικονομικά και ψυχολογικά έχω επηρεαστεί και επηρέασα και την οικογένειά μου, αναφέρει η επαγγελματίας φωτογράφος Μαρία Χριστοδούλου, η οποία όπως τονίζει, «στις αρχές της πανδημίας όπως και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει το φόβο και τον πανικό του εγκλεισμού. Μετέπειτα, είτε από θυμό είτε από απόγνωση, δεχτήκαμε την κατάσταση».

«Πολλές φορές νιώθεις και αδικημένος που το δικό σου επάγγελμα έχει πληγεί τόσο πολύ και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις τη δική σου δουλειά είτε των συναδέλφων σου. Στον οικονομικό τομέα λόγω της πανδημίας είμαστε σε αναστολή εργασίας και σαν αυτοεργοδοτούμενη έχω πάρει για κάθε μήνα το βοήθημα από το κράτος».

Αναφορικά με την κρατική βοήθεια, η έμπειρη φωτογράφος ναι μεν θεωρεί ότι υπήρξε σε κάποιο βαθμό βοήθεια, ωστόσο δεν ήταν αρκετή λόγω του ότι τα εισοδήματά τους μειώθηκαν δραματικά.

«Το κράτος έχει καθήκον να υποστηρίξει και να σταθεί δίπλα στους πολίτες του των οποίων οι επιχειρήσεις τους ερήμωσαν είτε είναι κλειστές εδώ και τόσο καιρό. Δεν μπορώ με ακρίβεια να πω τι θα έπρεπε να γινόταν για να μην πληγεί τόσο πολύ το επάγγελμα των φωτογράφων. Απλά βλέποντας τα γεγονότα θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες, αυτούς που δεν έχασαν κανένα εισόδημα και σε αυτούς που έχασαν την επαγγελματική τους σταθερότητα και μέχρι τώρα το επαγγελματικό μέλλον μας και μέλλον τους είναι αβέβαιο».

Η κα Χριστοδούλου, με αφορμή το πλάνο εμβολιασμού στη χώρα μας, υπογραμμίζει πως το καλοκαίρι τα πράγματα μπορεί να είναι κάπως καλύτερα λόγω των εμβολιασμών και οι επαγγελματίες να καταφέρουν να καλύψουν λίγο από το χαμένο έδαφος.

«Μετά το καλοκαίρι όλα είναι άγνωστα, απλά εύχομαι σύντομη επιστροφή όλων των συναδέλφων μου, αλλά και σε όλους όσους επηρέασε η πανδημία».

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy