Επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες για τα σχολεία – Ανέτοιμο το Υπουργείο Παιδείας

Εκατοντάδες οι απουσίες, 7,18% των εκπαιδευτικών και 18,4% των μαθητών – Ανέτοιμο το Υπουργείο Παιδείας

 

Από τις εκατοντάδες απουσίες μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού σημαδεύτηκε η χθεσινή πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αν και οι απουσίες αναμένονταν, δεν έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών να μην έχει αντικατασταθεί.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟ επικεφαλής του Τομέα Παιδείας του ΑΚΕΛ και βουλευτής, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δήλωσή του σημειώνει πως δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες. «Δεν υπήρξε η αναγκαία προετοιμασία και προγραμματισμός», σημειώνει για να προσθέσει ότι «τα σχολεία έχουν επαναλειτουργήσει με σημαντικά προβλήματα». Αναφέρει ότι «ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών δεν βρίσκεται στις σχολικές μονάδες, αλλά ακόμα πιο σοβαρό, ένα ποσοστό επίσης σημαντικό εκπαιδευτικών, οι οποίοι απουσιάζουν δικαιολογημένα, δεν έχει αναπληρωθεί». Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοφίδης, «αυτό έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν κενά, μαθητές χωρίς δασκάλους, ή σε συγκεκριμένα αντικείμενα στη Μέση Εκπαίδευση χωρίς καθηγητές». Τονίζει δε, ότι «η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη αν υπήρχε ο αναγκαίος διάλογος του Υπουργείου Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, αλλά και τους μαθητές και αν υπήρχε ένας καλύτερος προγραμματισμός». Καταλήγοντας, εκφράζει την ελπίδα ότι «τις επόμενες μέρες επιτέλους θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών Μέσης που απουσίαζε χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΛΜΕΚ, ήταν 7,18% και συνολικά το 18,40% των μαθητών. Σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, από τους εκπαιδευτικούς που έλειπαν αντικαταστάθηκε μόλις το 29,13%.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, επεσήμανε ότι το ΥΠΠΑΝ είχε όλες τις ενδείξεις και έπρεπε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο. Πρόσθεσε ακόμα πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αντικαταστάτες ώστε να καλυφτούν οι θέσεις. Όταν κάποιος, εξήγησε, απασχολείται κάπου αλλού, είναι δύσκολο να αφήσει τη δουλειά του για να πάει στα σχολεία μια ή δύο εβδομάδες.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, επεσήμανε πως πέρα από την απουσία εκπαιδευτικών, εν μέσω πανδημίας και ανάγκης τήρησης πρωτοκόλλων, ιδιαίτερο πρόβλημα προκύπτει και από την απουσία λοιπού προσωπικούς. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την επιδημιολογική κατάσταση καθώς, όπως είπε, σε μια περίοδο με τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων θα αναμένονταν διαφοροποιήσεις στα πρωτόκολλα, ωστόσο η μόνη αλλαγή που έγινε είναι η διενέργεια ενός επιπρόσθετου τεστ.

 

Κίνητρα στους αντικαταστάτες
Την ανάγκη όπως δοθούν κίνητρα στους αντικαταστάτες ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες, τονίζουν οι εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, από τους εκπαιδευτικούς που έλειπαν αντικαταστάθηκε μόλις το 29,13%. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, όταν κάποιος απασχολείται κάπου αλλού, είναι δύσκολο να αφήσει τη δουλειά του για να πάει στα σχολεία μια ή δύο εβδομάδες, για 12 με 13 ώρες. Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, υπογράμμισε ότι το ΥΠΠΑΝ πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά και εμπράκτως τις σχολικές μονάδες και να ληφθούν εκείνες οι πολιτικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν το θέμα της υποστελέχωσης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei