Επαναδιαπραγμάτευση και διαφοροποίηση της συμφωνίας κράτους – HERMES Airports για το θέμα των αποζημιώσεων που δίνονται προς την εταιρία λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ζητούν οι βουλευτές.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, το κράτος έχει μέχρι στιγμής παραχωρήσει ως αποζημίωση €46 εκ. από τα έσοδα που θα είχε από τη λειτουργία των αεροδρομίων κατά τα έτη 2006-2014, με την εταιρεία να διεκδικεί άλλα €22,5 εκ. για την τριετία 2015 -2017.

Τα έσοδα που έχει εισπράξει το κράτος κατά την περίοδο 2006 – 2014 από τη λειτουργία των αεροδρομίων φτάνουν, όπως αναφέρθηκε, στα €417 εκ. – €418 εκ.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόνοια περιλαμβάνεται στη συμφωνία παραχώρησης των δύο αεροδρομίων από το κράτος στη συγκεκριμένη εταιρία και μπήκε όταν τότε που γινόταν η διαπραγμάτευση, διαφαινόταν πιθανή επίλυση του Κυπριακού και κατ’ επέκταση νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου, με αποτέλεσμα η εταιρία Ερμές να έχει απώλειες σε έσοδα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι αναφορές εκ μέρους της εκπροσώπου της νομικής υπηρεσίας και του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων, ότι το κράτος σε καμία περίπτωση ζήτησε τη συμβουλή τους και δεν απευθύνθηκε σε αυτούς σε ότι αφορά την εν λόγω συμφωνία, κάτι που όπως ανέφεραν έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι η νομική υπηρεσία ήταν δίπλα στο κράτος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της εν λόγω συμφωνίας η οποία διήρκησε 2,5 χρόνια.

Πάντως εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία της αεροπορικής κίνησης στα δύο αεροδρόμια, σε 1-2 χρόνια η αποζημίωση θα σταματήσει να καταβάλλεται.

Όπως διευκρινίστηκε, η αποζημίωση προς την Hermes θα σταματήσει όταν η ετήσια αεροπορική κίνηση ξεπεράσει το όριο που καθορίζεται μέσω της φόρμουλας για κάθε έτος.

Για το 2018 το όριο έχει καθοριστεί στα 11,6 εκ. επιβάτες.