Επαναδιατύπωση προβλημάτων αντί λύσεις στη σύσκεψη ΟΑΥ, Υπουργείου Υγείας και ΠτΔ

ΟΑΥ και Υπουργείο «δεσμεύτηκαν να δουλέψουν αρμονικά και σε συνεργασία για να λύσουν τα προβλήματα» 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Χωρίς να προταθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), αλλά με επαναδιατύπωση των ήδη γνωστών προβλημάτων που υφίστανται ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), παρουσία του Υπουργού Υγείας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυγκεκριμένα, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν η γενικότερη λειτουργία του ΓεΣΥ, το ζήτημα της ένταξης νέων φαρμάκων, το πρόβλημα των καταχρήσεων, καθώς επίσης και ζητήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων και των Πρώτων Βοηθειών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Υπουργός Υγείας είπε πως συζητήθηκαν διάφορα θέματα που τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με τους οργανωμένους ασθενείς την περασμένη Δευτέρα. «Σε αυτή τη συνάντηση ζητήθηκαν εξηγήσεις για αυτά τα προβλήματα και δεσμεύτηκε και ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας να δουλέψουμε αρμονικά και σε συνεργασία για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα που ταλανίζουν και τους ασθενείς εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε.

Κληθείς να αναφερθεί συγκεκριμένα στα προβλήματα που συζητήθηκαν και στο χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως τα χρονοδιαγράμματα θα τα μελετήσει ο ΟΑΥ καθώς μόλις σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση των προβλημάτων. Όσον αφορά τα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ήταν εκείνα που είχαν τεθεί από τους ασθενείς προηγουμένως. Ένα από αυτά αφορά τα νέα φάρμακα στο σύστημα, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως για το συγκεκριμένο υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία και από το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ άλλων θεμάτων ήταν το θέμα των Πρώτων Βοηθειών, οι καταχρήσεις, το ΓεΣΥ και το κατά πόσον θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύστημα μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Πρόεδρος, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλας, ήταν ξεκάθαρος πως δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Ερωτηθείς σχετικά με τη γνωμάτευση, ο υπουργός είπε πως ήδη έχει σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα από το Υπουργείο η θέση του ΟΑΥ και κάποιες συμφωνίες, τις οποίες πρέπει να μελετήσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα υπάρξει συνάντηση όλων των μερών για να βρεθεί ο πιο σωστός τρόπος επίλυσης του ζητήματος.

Σε γραπτή δήλωσή της για τη συνάντηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΟΑΥ για το έργο που επιτελούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για την προσπάθεια που καταβάλλεται όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ. Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει η κα Παρισινού, μελετήθηκαν τρόποι βελτίωσης του συστήματος ελέγχου για να αποφεύγονται καθυστερήσεις, αλλά και καταχρήσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για διενέργεια αυστηρών ελέγχων. Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για τη διαδικασία ένταξης καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ. Τέλος, ο Πρόεδρος τόνισε για ακόμα μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καταλήγει.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.