Επαναφέρει το Συμβούλιο για το Κυπριακό ο ΠτΔ – Δριμύ κατηγορώ των αρχηγών για τους χειρισμούς τουΟ πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα κόμματα να προτείνουν πρόσωπα για τη σύσταση ενός συμβουλίου τεχνοκρατών το οποίο θα μελετά και θα κάνει εισηγήσεις για το κυπριακό, αποκάλυψε στον Άστρα ο Πρόδρομος Προδρόμου. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση είπε ότι θα πρόκειται για μια συμβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε παράλληλα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα Η.Ε. στην παρούσα φάση και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένει κανένας ότι τα Η.Ε. θα επιρρίψουν ευθύνες στην Τουρκία. Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η κα Λουτ ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη με τους διαπραγματευτές ότι δεν στοχεύει σε συμφωνία στους όρους αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκείνο που υπάρχει ενώπιον μας, πρόσθεσε, είναι τα προσκόμματα τα οποία βάζει η τουρκική πλευρά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει απαισιοδοξία για την τριμερή του Βερολίνου, είπε ότι η Ε/κ πλευρά θεωρεί πως αν υπάρχει η καλή θέληση από την άλλη πλευρά μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να υπάρξει πρόοδος.

Η επόμενη μέρα του Εθνικού βρίσκει τα κόμματα απαισιόδοξα

Η κυβέρνηση επιχειρεί να επανασυστήσει το γεωστρατηγικό συμβούλιο το οποίο δεν απέδωσε και ο πρόεδρος το κατάργησε, δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας τη δήλωση Προδρόμου.

Αυτό το συμβούλιο, πρόσθεσε, θα είναι υπό τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε να του δοθούν ονόματα.
Μιλώντας στην Πρωινή έκδοση του Άστρα ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι για το ΑΚΕΛ υπάρχει μόνο η λύση ΔΔΟ κι αν κάποιοι άλλοι έχουν άλλες ιδέες, καλά κάνουν να τις θέσουν προς συζήτηση.

Σχολιάζοντας το ότι η συνάντηση του Βερολίνου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της στάσης της Τουρκίας, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι όντως η Άγκυρα προβάλλει προσκόμματα, αλλά από την άλλη λέει ξεκάθαρα ότι επιδιώκει άλλη λύση, εκτός της ΔΔΟ.

Ο στόχος ενόψει της συνάντησης, πρόσθεσε, είναι να εργαστεί η Ε/κ ώστε να πετύχει η τριμερής και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Είναι μια μοναδική ευκαιρία, σημείωσε, να πιεστεί η τουρκική πλευρά και να υποχρεωθεί είτε να συμφωνήσει είτε να μείνει εκτεθειμένη. Δυστυχώς, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, δεν φαίνεται ξεκάθαρα να υπάρχει τέτοια πρόθεση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σχολιάζοντας την θέση της κυβέρνησης ότι τα Η.Ε. δεν θα αποδώσουν ευθύνες, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι στις εκθέσεις του ο γ.γ. του ΟΗΕ αποενοχοποίησε την Τουρκία.

Νικόλας: Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για ΔΔΟ και φταίει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να λύσει το κυπριακό στη βάση της ΔΔΟ, επειδή ίσως θεωρεί πως η Ε/κυπριακή πλευρά μπορεί να συζητήσει άλλες λύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι γι’ αυτό έχει ευθύνη προσωπικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα είπε είναι απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης που θα γίνει στο Βερολίνο.
Εκτός από το ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση ΔΔΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι η τακτική της Τουρκίας να κερδίζει από νέες υποχωρήσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική ισότητα και ύστερα να ξεκινήσει ο διάλογος.

Ερωτηθείς αν εισηγείται κάτι συγκεκριμένο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι λόγω της στάσης της Τουρκίας δεν πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ενόσω διαρκούν οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ, ενώ θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η πολιτική πρόκλησης σοβαρού κόστους για την Τουρκία.

Σε ότι αφορά την πρόταση για τη δημιουργία συμβουλευτικού συμβουλίου τεχνοκρατών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για να δώσουν ονόματα θα πρέπει να ξέρουν ποια θα είναι τα καθήκοντα αυτού του συμβουλίου.
Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ είχε εισηγηθεί τη δημιουργία ενός τέτοιου συμβουλίου το οποίο θα συνδιαλέγεται με ανάλογο συμβούλιο στην Ελλάδα.

Περδίκης: Bαρύτατες οι ευθύνες του Προέδρου

Ευθύνες για τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης στον πρόεδρο Αναστασιάδη αποδίδει και ο Γιώργος Περδίκης.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρει ευθύνες για την αλλαγή των πραγμάτων στο κυπριακό, όπως ευθύνες φέρει και η Τουρκία η οποία άλλαξε τους στόχους της.

Στην τριμερή, πρόσθεσε, ο πρόεδρος δεν πάει για να διεκδικήσει οτιδήποτε αφού δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για να συζητηθεί.
Η ατζέντα, σημείωσε, καθορίστηκε από την Τουρκία κι έγινε αποδεκτή από τον γ.γ. του ΟΗΕ. Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα συζητηθούν οι όροι αναφοράς.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι Οικολόγοι θα δώσουν ονόματα για συμμετοχή στο συμβούλιο για το κυπριακό το οποίο προτίθεται να συστήσει ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Περδίκης είπε ότι η εισήγηση για τη σύσταση τέτοιας επιτροπής ήταν δική του και είχε κατατεθεί προ καιρού.

Λιλλήκας: H Τουρκία θα εντείνει τις προκλήσεις της και θα ενισχύσει τα τετελεσμένα

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία παίζει ένα παιχνίδι με τις δύο μεγάλες δυνάμεις και παίρνει κέρδη και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα δώσει θετική προοπτική στις συνομιλίες στο κυπριακό, εκτίμησε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας στην Πρωινής Έκδοση του Άστρα και αναφερόμενος στην τριμερή του Βερολίνου είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πάει για να δείξει ότι έχει καλή πρόθεση.

Δηλώνοντας απαισιόδοξος για τις εξελίξεις ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τα Η.Ε. δεν έχουν τη δυνατότητα να επιρρίψουν ευθύνες στην Τουρκία.
Επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά μαζί με εμπειρογνώμονες πρέπει να επανακαθορίσουν τους στόχους λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν.
Εκτίμησε επίσης ότι η Τουρκία θα εντείνει τις προκλήσεις της και θα ενισχύσει τα τετελεσμένα, γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Σιζόπουλος: Στόχος της Τουρκίας είναι να οδηγήσει την Ε/κ πλευρά σε νέες υποχωρήσεις

Η τουρκική πλευρά με διάφορους τρόπους προσπαθεί να τορπιλίσει την νέα προσπάθεια για το κυπριακό και να κερδίσει χρόνος, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση είπε ότι προφανώς ένας από τους στόχους της τουρκικής πλευράς είναι να οδηγήσει την Ε/κυπριακή πλευρά σε νέες υποχωρήσεις. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η παθητική στάση της Ε/κυπριακής πλευράς και να αναληφθούν δράσεις στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για διεθνή διάσκεψη στην παρουσία των 5 μονίμων μελών του Σ.Α., κι όποιος θέλει ας έρθει, όπως είπε χαρακτηριστικά.