Επαναφορά δραστηριότητας στα επίπεδα Φεβρουαρίου θα ζητηθεί από Τεχνικές Επιτροπές

Το αίτημα να επαναφέρουν τη δραστηριότητά τους στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο και με μια θετική δυναμική, θα μεταφερθεί προς τους Ε/κ Επικεφαλής και τα μέλη των Τεχνικών Επιτροπών, κατά την ετήσια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τη συνάντηση υπό τον Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναμένεται να γίνει οριζόντιος συντονισμός, καθώς και ανταλλαγή συμπερασμάτων αναφορικά με το έργο των Τεχνικών Επιτροπών, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και τα project που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των Τεχνικών Επιτροπών.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι γίνεται αναφορά στο επίπεδο της δραστηριότητας των Τεχνικών Επιτροπών του προηγούμενου Φεβρουαρίου, καθώς πρόκειται για το επίπεδο που αποτυπώνεται στο προτελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), πριν γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην έκθεση εκείνη «υπήρχε ξεκάθαρη αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ ότι συνεχίζεται η επαναδραστηριοποίηση των Τεχνικών Επιτροπών» και ότι συνεχίζει να υπάρχει αυξανόμενος ρυθμός στη δράση τους, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, συμπλήρωσε.

Τον Φεβρουάριο του 2020, όλες οι Τεχνικές Επιτροπές κατέγραφαν πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ανέφερε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως «αυτό θέλουμε να υπενθυμίσουμε τον Σεπτέμβριο, ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες και τα επιδημιολογικά δεδομένα, θέλουμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στις αρχές του χρόνου».

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι Τεχνικές Επιτροπές τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την περίοδο της πανδημίας και τα διδάγματα που αντλήθηκαν ενόψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος. Αναμένεται επίσης να γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα συμπεράσματα από την εφαρμογή των προγραμμάτων που στηρίχθηκαν από τον προϋπολογισμό του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης των Τεχνικών Επιτροπών.

Εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, στο Προεδρικό Μέγαρο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Λόγω των έκτακτων συνθηκών, η σύνθεση θα είναι περιορισμένη, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν οι Επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών και ένας αριθμός μελών.