Επαναφορά της «Διακήρυξης της Μάλτας»

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών που αφορούν τους κατατρεγμένους του κόσμου

Η συζήτηση που αφορούσε την επαναφορά της «Δήλωσης της Μάλτας» έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στις 24 και 25 Ιουνίου.

Η κοινή δήλωση πρόθεσης που υπεγράφη στην άτυπη Σύνοδο μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και της Κομισιόν στη Βαλέττα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, αναφέρεται ως η «Διακήρυξη της Μάλτας» και είχε παρουσιαστεί ως ορόσημο για την αντιμετώπιση των αντιπαραθέσεων για την Έρευνα και Διάσωση και την αποβίβαση των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Παρότι η διακήρυξη ενσωματώνει διάφορες θετικές αναφορές, όπως την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμού αλληλεγγύης ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής και ασφαλής αποβίβαση και διαβίωση των ανθρώπων αυτών, εντούτοις τα όσα την αποτελούν παραμένουν εθελοντικά και επομένως ανεφάρμοστα μέχρι σήμερα.

Η ομάδα της Αριστεράς (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά, GUE/NGL) τοποθετήθηκε ενάντια στη συγκεκριμένη διακήρυξη κυρίως λόγω των αναφορών στις γρήγορες επιστροφές όσων δεν θα ήταν επιλέξιμοι για διεθνή προστασία στην ΕΕ με την αξιοποίηση των Frontex και IOΜ και εξασφαλίζοντας τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Επιπλέον, καλούσε τα πλοία που εμπλέκονται σε διαδικασίες Έρευνας και Διάσωσης να μην εμποδίζουν επιχειρήσεις από επίσημα σκάφη ακτοφυλακής κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Λιβύης. Προέβλεπε ακόμη την αξιοποίηση εναέριας παρακολούθησης και, εμμέσως πλην σαφώς, την αξιοποίησή της για κινήσεις προσφύγων και μεταναστών σε κράτη όπως η Λιβύη, η Τυνησία το Μαρόκο κ.λπ.

Στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, επαναλήφθηκαν οι πιο πάνω αντιθέσεις. Πολλοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης. Για ακόμα μια φορά επανέλαβαν τη θέση για δημιουργία νόμιμων οδών εισδοχής στην ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως μίλησαν για ασφάλεια και την ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων, όπως η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πρότεινε τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Europol έτσι ώστε να καταστεί το αντίστοιχο FBI των ΗΠΑ ή η ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητας και Δημοκρατίας» και η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών που, όπως ήταν αναμενόμενο, επιδόθηκαν στο αγαπημένο χόμπι τους, αυτό της διασποράς του φόβου ενάντια στους μετανάστες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες της ΕΕ κινδυνεύουν από αυτούς και ότι λόγω των αυξημένων ροών κινδυνεύει δημογραφικά η Ένωση!

Εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς, η συμπρόεδρος της, ευρωβουλευτής Manon Aubry, έθεσε την πτυχή του αθροιστικού δράματος που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί λέγοντας ότι «τα ευρωπαϊκά σύνορα έχουν γίνει υπαίθρια νεκροταφεία. Τα πτώματα συσσωρεύονται στη Μεσόγειο. Οι αιτούντες άσυλο, εγκαταλείπονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι άνθρωποι αυτοί βασανίζονται σε κροατικά δάση. Η Ισπανία εγκαταλείπει ασυνόδευτους ανηλίκους στη Θέουτα. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί κανόνια νερού και η Ιταλία μπλοκάρει πλοία βοήθειας». Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «τα κράτη ρίχνουν την μπάλα το ένα στο άλλο, μόνο που δεν πρόκειται για ποδόσφαιρο, αλλά για ανθρώπινες ζωές. Η Ε.Ε. αντί να βοηθά, όχι μονάχα ‘‘κοιτάει αλλού’’, αλλά ο Frontex τους κυνηγά και τους εγκαταλείπει σε μαφιόζικα δίκτυα. Και έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει μόνο το χάος».

Κλείνοντας, η Manon Aubry υπογράμμισε ότι «είναι καιρός να σπάσουμε αυτήν την απάνθρωπη και αναποτελεσματική πολιτική. Πρέπει να οργανώσουμε μια συντονισμένη πολιτική, να απαλλαγούμε από τους κανονισμούς του Δουβλίνου, να καταγγείλουμε τις συμφωνίες που συνήφθησαν με τη Λιβύη ή την Τουρκία. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα είναι αποτυχία».

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy