Επαναφορά των μισθών απαιτούν οι συντεχνίες, τραγικό λάθος λένε οι εργοδότες

Συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις σκιαγραφούν το χρόνο που πέρασε και επισημαίνουν τις επιδιώξεις τους για το 2016

Η ανάκτηση των μισθών και εργατικών δικαιωμάτων που εκχωρήθηκαν από τους εργαζομένους λόγω της οικονομικής κρίσης, η νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και η προστασία των ανοργάνωτων εργαζομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης του συνδικαλιστικού κινήματος για τον νέο χρόνο που μπαίνει.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες χαρακτηρίζουν πρόωρο και τραγικό λάθος την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων τη δεδομένη στιγμή αφού η οικονομία, όπως υποστηρίζουν, είναι ακόμη αναιμική και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Διαφωνούν και στη σκέψη για νομική ρύθμιση των συμβάσεων, ενώ στηρίζουν τη μερική απασχόληση, σημειώνοντας ότι είναι πολύ καλύτερη από την ανεργία.

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κόσμοι που ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία στις διεκδικήσεις και απαιτήσεις, ωστόσο είναι καταδικασμένοι να συνεργαστούν γιατί αποτελούν τους δύο πόλους που συνθέτουν την εργασία και την ανάπτυξη.

Οι γενικοί γραμματείς των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, καθώς και οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα μας, καταγράφουν την υφιστάμενη κατάσταση και αναλύουν τις επιδιώξεις τους για το 2016.

Συνεντεύξεις στην Αθηνά Ξενοφώντος


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

– Ποια είναι η θέση σας για την υιοθέτηση ρυθμίσεων, οι οποίες θα προστατεύουν την εργασία και θα υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στους διαφόρους κλάδους;

– Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο έντασης της εργασίας, δηλαδή κάποιοι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της αργίας της Κυριακής, κάποιοι εντάσσονται στη μερική απασχόληση και όλοι με πολύ χαμηλότερους μισθούς. Ποια είναι η άποψή σας;

– Ποιοι είναι οι στόχοι για το 2016; Η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν λόγω της κρίσης θεωρείτε ότι είναι εφικτή;


Πάμπης Κυρίτσης, ΠΕΟ: Ευθύνη της κυβέρνησης η προστασία των εργαζομένων

pambis kyritsis

1. Ως αποτέλεσμα της απότομης και μεγάλης αύξησης της ανεργίας και της ανασφάλειας που δημιουργείται για τους ανθρώπους που ζουν μόνο από την εργασία τους, ο συσχετισμός δυνάμεων στις εργασιακές σχέσεις έχει ανατραπεί δραματικά σε βάρος των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η μάχη ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η δημιουργία συνθηκών, όπου θα υπάρχει σεβασμός και εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και θα περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα αθέμιτης εκμετάλλευσης φτηνής εργατικής δύναμης.

Αγωνιζόμαστε ώστε άμεσα να στηριχθεί και νομοθετικά η υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από τους εργοδότες των συλλογικών συμβάσεων. Οσον δε αφορά εργαζομένους οι οποίοι δεν έχουν σύμβαση, διεκδικούμε τον καθορισμό ελάχιστων όρων απασχόλησης για τα πιο βασικά δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες και 13ο μισθό.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για την προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι φορτώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου το βάρος της κρίσης και οφείλει να υλοποιήσει αυτές τις διεκδικήσεις μας.

2. Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στα ετσιθελικά διατάγματα της κυβέρνησης με τα οποία επιβάλλεται εργασία 7 μέρες την εβδομάδα συμπεριλαμβανομένης και της Κυριακής, ολόχρονα.

Το αποτέλεσμα στα δυόμισι χρόνια εφαρμογής τους, οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαταστάθηκαν με μερική απασχόληση και οι μισθοί κατρακυλούν.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο παραμένουν χωρίς αντίκρισμα. Απορρυθμίστηκε όχι μόνο το εργασιακό πλαίσιο, αλλά και η οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ενδεικτικό είναι η αύξηση των καταγγελιών και των παραπόνων που παρατηρούνται.

Παρά τις καθολικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιδεικνύει αλαζονεία και αυταρχικότητα και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να επιβάλει τη θέση της προς εξυπηρέτηση των μεγάλων του λιανικού εμπορίου.

3. Το συνδικαλιστικό κίνημα, μπροστά στη δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του μνημονίου και το κούρεμα, συνειδητά επέλεξε να προχωρήσει σε συντεταγμένες υποχωρήσεις με στόχο την αποτροπή απολύσεων και την προστασία των συλλογικών συμβάσεων.

Η δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας σε βάρος των εργαζομένων στη χώρα μας την τριετία, είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να συγκαταλέγεται στις τρεις πιο άνισες κοινωνίες της Ε.Ε. Η Εκθεση του ΙΝΕΚ επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πλήρωσαν σχεδόν όλο το βάρος της κρίσης. Οι μισθοί έχουν κατρακυλήσει στο επίπεδο που ήταν πριν 20 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη ως σύνολο, θα έχουν αυξηθεί το 2016 κατά 200 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΠΕΟ πρόσφατα έδωσε μήνυμα δυναμικής αντεπίθεσης. Κατά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων θα επιδιωχθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, επαναφορά των όρων απασχόλησης, που είχαν διαφοροποιηθεί προς τα κάτω. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθούν αυξήσεις σε μισθούς ή ωφελήματα εκεί και όπου υπάρχουν οι δυνατότητες.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα για τις εργασιακές και κοινωνικές διεκδικήσεις και για ανάπτυξη και δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας ενάντια στην υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί ως κοινωνικό κεφάλαιο από τους συσσωρευμένους αγώνες γενεών και γενεών.


Νίκος Μωυσέως, ΣΕΚ: Στόχος η επανάκτηση μέρους των σοβαρών απωλειών

nikos moyseos

1. Η θέση της ΣΕΚ για τη διαχείριση του θέματος που τίθεται με την ερώτηση αυτή είναι διαχρονική και αναφέρεται στην αναγκαιότητα για τη νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων.

Πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έγκαιρα προβλέψαμε πως η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων θα επηρέαζε την αγορά εργασίας. Για τη διαχείριση των νέων δεδομένων προτείναμε ως μέτρο θεραπείας τη νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Δυστυχώς τότε δεν μπορέσαμε να πείσουμε και στο τέλος της ημέρας βιώσαμε τα όσα αρνητικά προέκυψαν, π.χ. παραβιάσεις συμβάσεων, υποβαθμισμένοι όροι απασχόλησης στη βάση ατομικών συμβολαίων, εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, στέρηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.

Σήμερα, σταδιακά, όλα τα συνδικάτα που μετέχουν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα έχουν πλέον κοινή θέση και αγωνίζονται για τη νομική υπόσταση των συλλογικών συμβάσεων.

Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να συναινέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και οι κοινωνικοί μας εταίροι (κυβέρνηση και εργοδότες), όμως είναι πολύ θετικό το γεγονός πως στην οικοδομική βιομηχανία υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη νομική υπόσταση βασικών δικαιωμάτων της σύμβασης.

Αυτή η συμφωνία δημιουργεί μια αισιοδοξία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και ότι σταδιακά μπορεί να προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

2. Η οικονομική κρίση και η καθυστέρηση που υπήρξε στην αντιμετώπισή της οδήγησαν αναπόφευκτα στην αύξηση της ανεργίας, ενώ υπήρξε σοβαρός αρνητικός επηρεασμός των μισθών και των υπόλοιπων ωφελημάτων των εργαζομένων.

Τα περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στους εργαζομένους που είναι ανοργάνωτοι και δεν τυγχάνουν καμίας συνδικαλιστικής προστασίας.

Εκεί που οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του συνδικαλιστικού κινήματος, τυγχάνουν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικής προστασίας.

Στην αναθεώρηση των συλλογικών συμβάσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια έγιναν συνειδητά παραχωρήσεις από το συνδικαλιστικό κίνημα με σκοπό να προστατευτούν θέσεις εργασίας και να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις.

Τηρήσαμε μια υπεύθυνη στάση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας, όμως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε συμφωνία για αύξηση των ωρών εργασίας, με εξαίρεση την οικοδομική βιομηχανία που και αυτή επανήλθε στις 38 ώρες μέσα στο 2015.

Με αφορμή την ερώτηση αυτή, καλούμε εκ νέου το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τις επιθεωρήσεις και να πατάξει με δυναμισμό κάθε παρανομία και κάθε αυθαιρεσία που γίνεται σε βάρος της μισθωτής εργασίας.

3. Οι στόχοι της ΣΕΚ για το 2016 είναι απλοί και ξεκάθαροι.

Λαμβάνοντας υπόψιν το δεδομένο ότι υπάρχει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας, θα διεκδικήσουμε για τα μέλη μας αυξήσεις μισθών και άλλων ωφελημάτων, σε μια προσπάθεια να επανακτηθεί μέρος των σοβαρών απωλειών που είχαμε στα προηγούμενα χρόνια.

Στις μέχρι σήμερα ανανεώσεις των συμβάσεων που έληξαν το 2014 είχαμε καλά αποτελέσματα και ευελπιστούμε πως ανάλογα αποτελέσματα θα προκύψουν και στις επόμενες ανανεώσεις.

Ευελπιστούμε πως ο εργοδοτικός κόσμος θα προσεγγίσει τα ζητήματα αυτά με λογική και μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης θα διατηρήσουμε την εργατική ειρήνη σε υψηλά επίπεδα.


Διομήδης Διομήδους, ΔΕΟΚ: Η κρίση ανέδειξε εκμετάλλευση άνευ ανθρωπιάς

diomidis diomidous deok

1. Η ΔΕΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 διεκδικεί και προβάλλει εντονότατα την ανάγκη θεσμικών και νομοθετικών ρυθμίσεων για προστασία των εργαζομένων γενικά ή και κατά κλάδο. Για παράδειγμα ήταν η πρώτη, και μόνη για πολλά χρόνια, συνδικαλιστική οργάνωση που έθεσε το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης Γενικού Κατώτατου Μισθού για όλα τα επαγγέλματα πέρα από το υφιστάμενο Διάταγμα. Επίσης απαιτούμε οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις να έχουν νομοθετική ισχύ και να καλύπτουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το φαινόμενο απαξίωσης, καταστρατήγησης και παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων έχει γίνει επιδημία σε βάρος μισθοσυντήρητων με φαινόμενα εκμετάλλευσης εργοδοτών/επιχειρήσεων που θυμίζουν μεσαίωνα. Αν δεν παρέμβει η πολιτεία και να δώσει νομοθετική ρύθμιση στο σεβασμό εργασιακών σχέσεων και συλλογικών συμβάσεων θα έχουμε σύντομα μια βαθιά ταξική και κοινωνική σύγκρουση με επιζήμιες συνέπειες. Η νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων είναι απαραίτητο εργαλείο για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων. Ενα εξαιρετικά καταστροφικό φαινόμενο για την ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία επιχειρήσεων και εργαζομένων.

2. Είναι προφανές ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε ανοχή και λογική, μερικές φορές τραγική, με τη συμπεριφορά των εργοδοτών επιχειρήσεων σε βάρος υπαλλήλων. Ειδικότερα σε βάρος υπαλλήλων με χαμηλούς μισθούς. Οι πρακτικές αυτές είναι πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα που δυστυχώς αναδεικνύουν μια κατάσταση εκμετάλλευσης άνευ ανθρωπιάς και ευαισθησίας από κάποιους που αξιοποιούν τη βαθιά κρίση και ανεργία/απόλυση που απειλεί όποιον και όποια προσπαθήσει να αντιδράσει ή να διαμαρτυρηθεί. Δυστυχώς οι μηχανισμοί καταστολής τέτοιων φαινομένων από πλευράς κράτους είναι ανύπαρκτοι.

Η ΔΕΟΚ έχει την πεποίθηση ότι μόνο με ενότητα, συσπείρωση και δυναμική, συλλογική, ταξική πάλη των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή την τραγική κατάσταση. Ο αγώνας για ένταξη στις συντεχνίες γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός για εμάς τα οργανωμένα εργατικά συνδικάτα και η ΔΕΟΚ έχει ήδη αναπτύξει ένα στρατηγικό προγραμματισμό για συνεχή δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Η εκτίμηση και πρόβλεψή μας είναι ότι το 2016 δεν είναι εύκολο να ανακτηθούν εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με αυτά που παραχωρήθηκαν ή και αποκόπηκαν από τους μισθωτούς, ειδικότερα του ιδιωτικού τομέα. Με αυτήν την εκτίμηση πέρα από τις διεκδικήσεις μας προς την εργοδοτική πλευρά θα κινηθούμε προς τρεις βασικούς άξονες το 2016.

Πρώτος άξονας οι δυναμικές κινητοποιήσεις και η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση για μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος ή και του βιοτικού επιπέδου χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και νοικοκυριών που έπληξε βαριά η κρίση. Δηλαδή μείωση ΦΠΑ – φόρων κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης, τερματισμός περικοπών ή και έκτακτης εισφοράς από χαμηλούς και μέσους μισθούς, επιτάχυνση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, ενίσχυση κοινωνικών παροχών παιδιών – φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα κ.λπ. Οι άλλοι δύο άξονες αναφέρονται και στις απαντήσεις μου ανωτέρω.

Η πίεση προς κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα για νομοθετική κατοχύρωση, διασφάλιση, ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και η συστηματική εκστρατεία οργάνωσης υπαλλήλων στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΟΚ για νέους μαχητικούς συλλογικούς αγώνες.


Φειδίας Πηλείδης, ΚΕΒΕ: Τραγικό λάθος η επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων

FEIDIAS PHLIDHS1

1. Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι το σύστημα εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο που βασίζεται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις λειτουργεί αποτελεσματικά στην επίλυση διαφόρων εργασιακών προβλημάτων. Αλλωστε το σύστημα αυτό είναι που βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Εάν επιχειρηθεί η αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος εφαρμόζοντας νομικές ρυθμίσεις, τότε θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση με αποτέλεσμα να πληγεί η εργατική ειρήνη και να γίνει υπόσκαψη των μηχανισμών των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Το ΚΕΒΕ είναι εναντίον σε κάθε σκέψη για νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων καθότι θα αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα στην επιτυχημένη τριμερή συνεργασία με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία.

2. Η μερική απασχόληση είναι μια ευέλικτη μορφή απασχόλησης την οποία το ΚΕΒΕ στηρίζει και προωθεί μαζί με άλλες όπως είναι το ευέλικτο ωράριο εργασίας, η προσωρινή απασχόληση, η υπεργολαβία, η τηλεργασία και η εργασία με το κομμάτι.

Το ΚΕΒΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης αλλά και του μειωμένου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης δίνει την απαραίτητη ευελιξία στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις περιορισμένες ανάγκες τους για νέο προσωπικό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσω της νομοθεσίας και των κανονισμών της Ε.Ε.

Στόχος αυτής της πολιτικής είναι αφενός η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της αποδοτικότερης οργάνωσης του χρόνου εργασίας και αφετέρου η καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία είναι στο 15,5%.

Αυτές οι μορφές ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ζήτησης και προσφοράς εργασίας ιδιαίτερα σήμερα όπου παρατηρείται αυξημένο αδρανές εργατικό δυναμικό.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έχει δημιουργήσει στον τομέα του λιανικού εμπορίου αρκετές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της απασχόλησης με την πρόσληψη ανέργων για να καλύπτουν τις επιπρόσθετες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο μισθός που δίνεται είναι κατ’ αναλογία του μισθού συγκρίσιμου εργοδοτούμενου με πλήρη απασχόληση, καταρρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αντιμετωπίζονται δυσμενώς έναντι άλλων εργοδοτουμένων.

3. Το 2015 η ανάπτυξη που παρουσίασε η οικονομία είναι υποσχόμενη, αλλά οριακή. Οι προσπάθειες για το 2016 θα εστιαστούν στους εξής κύριους στόχους:

* Συνέχιση της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού του ευρύτερου δημοσίου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
* Περαιτέρω βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
* Προσαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας με βάση τις διεθνείς προκλήσεις.
* Προώθηση νέων έργων ανάπτυξης.
* Στήριξη των επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων που να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.

Η οικονομία και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και πιστεύω ότι η πλήρης και άμεση επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων θα ήταν τραγικό λάθος καθότι θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Αναμένουμε από το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιληφθεί αυτές τις πραγματικότητες και να περιορίσει τις απαιτήσεις του για επαναφορά και αποκατάσταση μισθών και ωφελημάτων στα πλαίσια των δυνατοτήτων της αγοράς.

Η σταδιακή βελτίωση των εισοδημάτων των εργοδοτουμένων θα μπορεί να επέλθει μόνο όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.


Χρίστος Μιχαηλίδης, ΟΕΒ: Πρόωρη και επιζήμια η επαναφορά των μισθών

xristos mixailidis oeb

1. Το κυπριακό σύστημα εργασιακών σχέσεων είναι εθελοντικού χαρακτήρα, αφού οι εργασιακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από περιορισμένο βαθμό νομοθετικής ρύθμισης και έχει εξυπηρετήσει την οικονομία και τον κυπριακό λαό για δεκαετίες. Ακόμη και κατά την περίοδο που η οικονομική κρίση ήταν πιο έντονη καταφέραμε να διαφυλάξουμε την εργατική ειρήνη στηρίζοντας τις προσπάθειες για ανάκαμψη.

Χωρίς καμία υπερβολή, η Κύπρος διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα εργασιακών σχέσεων στον κόσμο, καλύτερο μάλιστα από αρκετές ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που πιστοποιούν και οι διεθνείς εκθέσεις για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Τυχόν νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων θα ανέτρεπε τον εθελοντικό χαρακτήρα του συστήματος με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομία και απώλεια αυτού του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Εκεί που χρειάζεται νομική ρύθμιση είναι εκεί που αποδεδειγμένα οι εθελοντικές ρυθμίσεις δεν εξυπηρετούν την οικονομία όπως στην περίπτωση του ζητήματος των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και προς αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει αναπτύξει σχετική πρωτοβουλία.

2. Κατ’ αρχάς να τονίσουμε πως η Κυριακή δεν αποτελεί ημέρα αργίας ρυθμιζόμενη από νομοθεσία, με μοναδική εξαίρεση τα καταστήματα. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αποζημιώνονται υπερωριακά, όπως και πρέπει, για την εργασία της Κυριακής και δικαιούνται κυριακάτικη ανάπαυση κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την εργασία μερικής απασχόλησης, αυτή αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη και αποτελεί την επιλογή εργαζομένων που επιθυμούν να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τα παιδιά τους. Ακόμη κι αν η μερική απασχόληση δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή ενός εργαζομένου, σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από την ανεργία. Αναφορικά με το ύψος των μισθών, πρέπει να παραχωρείται κατ’ αναλογία χρόνου εργασίας ο κατώτατος μισθός σε όσους εργάζονται σε επαγγέλματα που καλύπτονται από τα σχετικά διατάγματα.

3. Θέλω να τονίσω ότι σε πολλές επιχειρήσεις έγιναν αμοιβαία αποδεκτές ρυθμίσεις που αφορούν το κόστος μισθοδοσίας με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων και διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι εντός του 2016 η οικονομία θα επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα και επομένως η επαναφορά μισθών και ωφελημάτων, όπως την θέτετε στο ερώτημά σας, θα ήταν πρόωρη και επιζήμια.

Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης, δηλαδή μειωμένα έσοδα, έλλειψη ρευστότητας, πολύ υψηλό κόστος δανειοδότησης, αλλά και την απώλεια των καταθέσεών τους λόγω της αναγκαστικής συμμετοχής στη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συζήτηση για σταδιακή επαναφορά μισθών και ωφελημάτων μπορεί να γίνει όταν η οικονομία επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης.

Προς το παρόν ευημερούν οι δείκτες, αλλά έχουμε δρόμο μέχρι να αναπτυχθεί η πραγματική οικονομία.

Σημαντικές προτεραιότητες της ΟΕΒ για το 2016 είναι η περαιτέρω ομαλοποίηση της οικονομίας και η ρύθμιση των σημαντικών ζητημάτων που εκκρεμούν όπως είναι, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εισαγωγή σειράς πρακτικών μέτρων, για «αιμοδότηση» της πραγματικής οικονομίας και ως αποτέλεσμα καταπολέμηση του ύψιστου κοινωνικού θέματος που είναι η ανεργία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy