Επαναφορά του προγράμματος επενδύσεων ζητούν επιχειρηματικοί κύκλοι

Η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Η ΟΕΒ εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για τις εξελίξεις και ζήτησε την «χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση διαμόρφωση και λειτουργία ενός νέου επενδυτικού προγράμματος χωρίς κενά και αδυναμίες, έτσι ώστε να βοηθηθεί έμπρακτα και ορθολογικά η κυπριακή οικονομία στη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται». Επίσης το ΚΕΒΕ έκανε λόγο για «καταστροφή για την οικονομία» και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν «αρνητικότατες επιπτώσεις στις πωλήσεις ακινήτων, στις δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην ανεργία και γενικά στην επιχειρηματικότητα».

Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση ενός νέου, πιο αξιόπιστου επενδυτικού σχεδιασμού, ώστε να αποφευχθεί η παράλυση των ξένων επενδύσεων». Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων ζήτησε όπως «αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις ξένες επενδύσεις». Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προώθησης νέου σχεδίου, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Σημειώνεται πάντως ότι οι όροι εντολής που δόθηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή δεν περιλαμβάνουν τον εντοπισμό κενών και παραλείψεων, αλλά μόνο τη διερεύνηση «κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται».

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy