Επανάκτηση των δικαιωµάτων των συνταξιούχων

Του
Κώστα Σκαρπάρη*

 

Η πανδηµία του κορονοϊού έχει δηµιουργήσει αρκετά σοβαρά προβλήµατα στους ηλικιωµένους, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισµένοι στα σπίτια τους εξαιτίας των περιοριστικών µέτρων, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία τους. Ο περιορισµός των µετακινήσεων υπό το φόβο µετάδοσης του ιού απέτρεψε πολλούς ηλικιωµένους και από το να λαµβάνουν συστηµατικό ιατρικό έλεγχο και θεραπεία για τις χρόνιες παθήσεις τους, ενώ η ανάγκη για αναβαθµισµένη, ποιοτική και προσβάσιµη ιατροφαρµακευτική περίθαλψη έγινε ακόµα πιο επιτακτική λόγω της πανδηµίας.

Η πανδηµία επέφερε και µειωµένο έλεγχο σ’ ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωµένων, τη φροντίδα, τη διατροφή και τη σωστή ιατροφαρµακευτική κάλυψή τους.

Ταυτόχρονα συνέβαλε και στο να παραµένουν άλυτα σοβαρά προβλήµατα που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους, αφού µέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η οργανωµένη αντίδραση των συνταξιούχων.

Ωστόσο, προτεραιότητα της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) αυτή την περίοδο είναι η επίλυση του προβλήµατος που προέκυψε στο τέλος Ιανουαρίου από το γεγονός ότι η κυβέρνηση µείωσε την ειδική χορηγία των χαµηλοσυνταξιούχων (µικρή επιταγή). Όπως είναι γνωστό, η ΠΕΟ και η ΕΚΥΣΥ σε συνάντηση που είχαν µε την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας στις 10 Φεβρουαρίου τόνισαν πως πρέπει άµεσα να βρεθεί λύση έτσι ώστε να µη µειώνονται τα εισοδήµατά των χαµηλοσυνταξιούχων λόγω αυξήσεων που δόθηκαν στις συντάξεις του Τ.Κ.Α. και ζήτησαν από την υφυπουργό να µεριµνήσει όπως βρεθεί λύση το συντοµότερο και γίνει διόρθωση στην ειδική χορηγία πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. ∆υστυχώς, παρ’ όλα τα διαβήµατα που έχει κάνει η ΕΚΥΣΥ, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ µε την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας τον ενηµέρωσε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας διαφόρων σεναρίων, µε στόχο την επίλυση του θέµατος µε χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο. Η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα έχει αναδροµική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Όπως τόνισε η ΕΚΥΣΥ, δεν είναι λογικό την ώρα που στόχος του Σχεδίου είναι η ενίσχυση των χαµηλοσυνταξιούχων, ύστερα από κάποιες αυξήσεις που παραχωρούνται στις συντάξεις του Ταµείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να µειώνεται το ποσό της ειδικής χορηγίας. Με αυτό τον τρόπο δηµιουργείται η στρεβλή κατάσταση να έχουν συνολικό εισόδηµα από σύνταξη και ειδική χορηγία πιο χαµηλό από ό,τι έπαιρναν το 2021, εξανεµίζοντας ουσιαστικά και εκείνες τις µικρές αυξήσεις που έλαβαν στις συντάξεις από το ΤΚΑ.

Η ΕΚΥΣΥ θα συνεχίσει τα διαβήµατά της και θα παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις και ελπίζει ότι σύντοµα θα επιλυθεί το πρόβληµα που προέκυψε διότι εκτιµά ότι ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η ακρίβεια, σε βασικά µάλιστα είδη κατανάλωσης, καλπάζει οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο, το κάθε ευρώ που δικαιούνται είναι πολύ αναγκαίο.

Κάθε χρόνο τέτοιες µέρες η ΕΚΥΣΥ διοργάνωνε συνελεύσεις συνταξιούχων σε 200 περίπου τοπικές της οργανώσεις σε όλη την Κύπρο. Αυτή την περίοδο όµως λόγω των περιοριστικών µέτρων δυστυχώς δεν µπορούν να γίνουν, ωστόσο µόλις αρθούν οι περιορισµοί, η ΕΚΥΣΥ θα οργανώσει τις ετήσιες συνελεύσεις της και θα εντείνει τις προσπάθειές της για επίλυση των σοβαρών προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι συνταξιούχοι, όπως είναι η απαίτηση για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων διεκδίκησαν ή θα διεκδικήσουν να λάβουν σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους, η τροποποίηση της νοµοθεσίας για να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι οι άντρες χήροι, η βελτίωση της νοµοθεσίας για τη λειτουργία των στεγών ηλικιωµένων, καθώς και η λειτουργία κέντρων αποκατάστασης ατόµων που έχουν ανάγκη µετά από σοβαρό πρόβληµα υγείας. Επίσης, η αντιµετώπιση των προβληµάτων που δηµιουργούνται µε την εφαρµογή του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα από το κόστος στα φάρµακα.

Απαιτούµε από την κυβέρνηση επανάκτηση όλων των δικαιωµάτων που είχαν οι συνταξιούχοι και επαναφορά τους στο σηµείο που ήταν πριν τις αποκοπές όπως είναι το πασχαλινό επίδοµα, το επίδοµα µάνας, η δωρεάν διακίνηση µε τα λεωφορεία για όλους τους συνταξιούχους και ενόψει του ότι η ακρίβεια είναι στα ύψη οφείλει να παραχωρήσει αντισταθµιστικές παροχές προς τα άτοµα της τρίτης ηλικίας για να µπορούν να επιβιώσουν.

*Γενικός Γραμματέας ΕΚΥΣΥ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy