Επαναλαμβανόμενα κονδύλια από το Υπ. Μεταφορών – Ένα ξαναζεσταμένο φαγητό, με διαφορετικό περιτύλιγμα

Γ. Γαβριήλ: Λειψός προϋπολογισμός για το κατεξοχήν αναπτυξιακό υπουργείο

 

Ένα ξαναζεσταμένο φαγητό, με διαφορετικό περιτύλιγμα, αποτελεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών για το 2023, όπως υπέδειξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, σημειώνοντας πως οι δαπάνες που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό είναι επαναλαμβανόμενα κονδύλια για έργα που έχουν εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, ο οποίος ανέρχεται στα €469,45 εκατ. στα οποία περιλαμβάνονται €35 εκατ. συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Καρούσο, «η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πολιτική που είχε ποτέ η χώρα μας και για το ότι σημαντικά και πολυαναμενόμενα έργα και επενδύσεις, τα οποία είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα οποία ήταν απαίτηση των τοπικών κοινωνιών σε όλες τις επαρχίες για δεκαετίες, είναι προς υλοποίηση».


Σημείωσε ότι το σύνολο των αναπτυξιακών έργων που ολοκληρώθηκαν ή είναι υπό εκτέλεση και υπό προκήρυξη είναι 1,78 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός έργων στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2022-26 είναι 143,8 εκατ. ευρώ από τα οποία €89 εκατ. αφορούν το Υπουργείο Μεταφορών.

Ανέφερε ακόμα ότι το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών αναμένεται να ξεπεράσει το 82% το 2022 που είναι από τα πιο ψηλά ποσοστά των τελευταίων χρόνων.

Αναφερόμενος στα κυριότερα έργα υπό εκτέλεση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου, στον αυτοκινητόδρομο Πόλης – Πάφου, στον Περιμετρικό Λευκωσίας, στο σύστημα φωτοεπισήμανσης, στους δρόμους Λάρνακας – Δεκέλειας και Δερύνειας Σωτήρας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε ότι «ο προϋπολογισμός του Υπουργείου δεν μας εκπλήσσει και δεν έχει τίποτα νέο επί της ουσίας να παρουσιάσει», προσθέτοντας πως το κατεξοχήν αναπτυξιακό υπουργείο, που θα ανέμενε κάποιος να παράγει έργα υποδομής και ανάπτυξης για την κοινωνία, δυστυχώς για ακόμα μια χρονιά έχει λειψό προϋπολογισμό.


Ο Γ. Γαβριήλ επεσήμανε ότι οι δαπάνες που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό «είναι επαναλαμβανόμενα κονδύλια. Είναι ένα ξαναζεσταμένο φαγητό, σε διαφορετικό περιτύλιγμα. Γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια προκηρύσσονται έργα που μένουν στα χαρτιά και μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «στα σχεδόν 10 χρόνια διακυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ είμαστε μάρτυρες της ασυνέπειας και της αποτυχίας των κυβερνώντων να υλοποιήσουν σημαντικά έργα ανάπτυξης», φέρνοντας ως παράδειγμα το δρόμο Λεμεσού – Σαϊτά, το δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και τη δημιουργία νέου βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή του Βασιλικού.

 

 

Μεταφορές (;)
Ο Γ. Γαβριήλ δεν άφησε ασχολίαστη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είμαστε μάρτυρες της απραξίας και της αδυναμίας να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, όπως για παράδειγμα η επίλυση του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί στις πόλεις με τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων δημοσίων επιβατικών μεταφορών, με στάσεις και συνδεδεμένες γραμμές».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.