Επαναρχίζουν από σήμερα οι εκποιήσεις – «Αγωνία από πολίτες – Απούσα η κυβέρνηση»

Επαναρχίζουν από σήμερα οι διαδικασίες που αφορούν στις εκποιήσεις έπειτα από την αναστολή που είχε εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έληξε χθες.

Η αναστολή, η οποία είχε ψηφιστεί στις 10 Νοεμβρίου, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου η Βουλή είχε απορρίψει τη σχετική αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη, αφορούσε σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, επαγγελματική στέγη του χρεώστη για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €750.000 και αγροτεμάχια στα οποίο ασκείται γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

Με βάση το μέρος VIA του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων Νόμου, ο ενυπόθηκος δανειστής ξεκινά τη διαδικασία πώλησης του ενυπόθηκου ακινήτου αφού επιδώσει στον ενυπόθηκο οφειλέτη και σε οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο πρόσωπο, έγγραφη ειδοποίηση κατά τον Τύπο «Ι» του Δεύτερου Παραρτήματος, συνοδευόμενη από κατάσταση λογαριασμού του οφειλόμενου ενυπόθηκου χρέους, των τόκων και όλων των εξόδων για την είσπραξή του, καλώντας τον όπως εξοφλήσει το ποσό, σύμφωνα με την επιδοθείσα κατάσταση λογαριασμού, δίνοντας περιθώριο 45 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της ειδοποίησης προς εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, ενώ θα πρέπει να γίνουν και δημοσιεύσεις στον Τύπο.

Συνεπώς, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένονται να υπάρξουν δεκάδες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της αναστολής που είχε εγκρίνει η Βουλή.

Επικρατεί αγωνία από πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα των εκποιήσεων της κύριας κατοικίας τους ή της επαγγελματικής τους στέγης τόνισε η Αργεντούλα Ιωάννου, εκ μέρους του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε πως είναι ορατός ο κίνδυνος να προχωρήσει ο πλειστηριασμός για δανειολήπτες που λαμβάνουν επιστολές. Σημείωσε πως τα επενδυτικά ταμεία, στα χέρια των οποίων βρίσκεται το 90-95% των ΜΕΔ, δεν δέχονται να συζητήσουν αναδιαρθρώσεις δανείων, με αποτέλεσμα να δένουν «χειροπόδαρα», όπως είπε, τους δανειολήπτες.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να δώσει λύση στο πρόβλημα, λέγοντας πως είναι απούσα.

Επίσης, η Αργεντούλα Ιωάννου υπέδειξε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή της εκποίησης ενόσω η υπόθεση εκδικάζεται για να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας που απαγορεύει τις καταχρηστικές ρήτρες, έτσι ώστε, πρόσθεσε, μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης να μην προχωρά η εκποίηση. Ακόμα τόνισε πως θα πρέπει να επανέλθει η προστασία της κύριας κατοικίας. Σημείωσε δε πως τα επενδυτικά ταμεία είναι ανεξέλεγκτα και ο κόσμος αβοήθητος.

Την ίδια ώρα, η κ. Ιωάννου χαιρέτισε το πρόγραμμα διακυβέρνησης Μαυρογιάννη. Τόνισε μάλιστα πως κανένας εκτός από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν πρότεινε τη σωστή κοινωνική πολιτική στέγασης αλλά και μέτρα προστασίας των δανειοληπτών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.